Cukrovú zmes si pripravíme vymiešaním 2 čajových lyžičiek vody s 200 g kryštálového cukru. Ak chceme vajíčka farebné, nie biele, pridáme do vody trochu potravinárskej farby. Dostaneme sypkú zmes, ktorú keď stlačíme v dlani, drží svoj tvar.
Zmes dobre natlačíme do formičiek a vrch zarovnáme. Ja som mala plastové formy z nejakých čokoládových vajíčok, čo som kedysi kúpila deťom. Ak máte silikónové, lepšie pre vás :-)
Okraje sa snažíme zarovnať, aby nevyčnievali, lebo potom sa nám budú stuhnuté horšie upravovať.
Takto natlačenú zmes necháme sušiť pri izbovej teplote 12 hodín (najlepšie cez noc).
Moje vajíčka sú veľkosti klasických vajec. Ak máte formičky na malé vajíčka, stačí 6-7 hodín. Ak máte formu na veľké vajce (vysoké cca 15 cm), je treba nechať zmes schnúť 24 hodín.
Dôležité je vajíčko počas tejto doby nechytať, aby sme ho nepokazili a nemuseli začať všetko odznovu.
Vajíčko opatrne vyklopíme.
Pripravíme si cukrovú polevu a zlepíme ňou dve polovičky tak, aby sme dostali tvar vajíčka.