NajRecept.sk Chuťovky Škvarkové placky
Škvarkové placky
Recept Škvarkové placky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Samotné škvarky moc doma neobľubujeme, ale placky z nich, jednoznačne stoja za to! Najchutnejšie sú pripravené z domácich škrarkov, a nie kupovaných. Dajú sa posypať makom, alebo sezamom. A sú výbornou pochúťkou k pivu!

Recepty s Anabelou    ·   4.2.2015

Škvarkové placky

Samotné škvarky moc doma neobľubujeme, ale placky z nich, jednoznačne stoja za to! Najchutnejšie sú pripravené z domácich škrarkov, a nie kupovaných. Dajú sa posypať makom, alebo sezamom. A sú výbornou pochúťkou k pivu!

Suroviny
500 g
hladká múka
(čerstvé) 350 g
škvarky
250 ml
mlieko
4 ks
žĺtok
(alebo sádlo) 3 PL
olivový olej
(45 g) kocka
droždie
1 PL
krupicový cukor
1/2 ČL
soľ

Na potretie a posypanie:

2 ks
žĺtok
hrubozrnná soľ
kmín
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do vlažného mlieka rozdrobím droždie, pridám cukor a nechám na teplom mieste niekoľko minút odstáť.
  2. Pridám soľ, zamiešam, a v múke vytvorím priehlbinku na žĺtky, kvások a olej. Všetko spolu premiešam.
  3. Polovicu škvarkov narežem na menšie kúsky, druhú polovicu rozmixujem priamo do cesta. Dôkladnem rozmiešam.
  4. Cesto zľahka zaprášim hladkou múkou a nechám poriadne vysnúť na teplom mieste, mne stačilo hodinku. Cesto behom kysnutia prikryjem utierkou.
  5. Vykysnuté cesto vyklopím na dosku, vyvaľkám z neho tri menšie valce a z nich následne tvorím guličky, ktoré rukou (alebo menším hrnčekom) mačkám na placky.
  6. Placky ukladám na plech s pečiacim papierom.
  7. Tupou stranou noža na plackách urobím mriežku, potriem žĺtkom, posypem kmínom a soľou.
  8. Nechám 10 minút ešte kysnúť na plechu, a potom pečiem na 160°C 25 minút dozlatista.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár