Nie nadarmo sa hovorí "Si to, čo ješ." V súčasnosti sa bežný človek zaujíma o potraviny, ktoré konzumuje avšak o výžive ako takej má iba veľmi málo vedomostí. Mnohí z nás majú dokonca mylné informácie čo sa stravovania týka. Aby sme aspoň z malej časti upresnili základy stravovania a správnej výživy rozhodli sme Vám priblížiť niekoľko dôležitých informácií.
Hlavnou príčinou vzniku chorôb ciev, srdca, žlčníka či cukrovky je nedodržanie základných pravidiel výživy a životosprávy. Práve správna výživa rozhoduje o tom, ako vyzeráme a ako sa cítime. Nie vždy však vieme, ktoré potraviny sú pre nás tie správne a ktoré naopak škodia nášmu zdraviu. Na to aby sme sa cítili lepšie, atraktívnejšie a hlavne fit, stačia tri základné pravidlá stravovania.
Výživná strava je založená na rozmanitosti potravín, ktoré sú predovšetkým rastlinného pôvodu. Ľudia majú vo zvyku konzumovať v poslednej dobe mnoho potravín živočíšneho pôvodu, čo však vplýva na nerovnováhu jedálnička. V dnešnej dobe máme veľa možností kde je možné zakúpiť čerstvé a lokálne vypestované ovocie alebo zeleniu a najmä preto by sme tieto možnosti mali určite využívať.
K nášmu životu tiež neodmysliteľne patria i obilniny, chlieb, ryža a zemiaky. Obsahujú vlákninu a preto by pribižne 30 - 50 % vlákniny malo pochádzať z tohto zdroja a zvyšok z ovocia a zelniny. Pre zdravie je tiež potrebné konzumovať rôzne druhy čerstvého ovocia a zeleniny, najlepšie z domácej alebo lokálnej produkcie.
Dôležitou zásadou je tiež i kontrolovaný príjem tukov. Ten by nemal presiahnúť 30 % denného prísunu energie, pričom by ste mali uprednostňovať nenasýtené tuky rastlinného pôvodu. Máte radi mliečne výrobky? Vynikajúco! Konzumujte nízkotučné mliečne produkty a mlieko, ktoré majú nízky obsah soli a tuku.
K tomu všetkému je potrebný dostatočný a pravidelný pohyb. Ak nemáte čas na každodenné cvičenie, stačí ak niekedy zaparkujete auto ďalej od práce, vystúpite o zástavku skôr alebo len vymeníte výťah za schody.
Ak patríte k ľuďom, čo majú záujem zlepšiť si svoju životosprávu, prikládáme niekoľko inšpirácií zdravých jedál vhodných na raňajky, obedy, večere alebo kedykoľvek počas dňa.
Recepty, ktoré nezaťažia, skôr odľahčia váš tráviaci systém - vďaka vysokému obsahu vlákniny a ďalších látok a skvelo "nakopnú" do nového dňa. Niekedy stačí na raňajky ovocie ako jablko, pomaranč alebo kiwi. Občas si vyskúšajte pripraviť aj tieto skvelé raňajkové pochúťky.
Pšeno s ovocím
Ľahké raňajky, ktoré zvládnete pripraviť za 15 minút. Energiu vám dodajú na celý deň a časť živín, ktoré telo potrebuje ráno na rozbeh v nich taktiež nájdete.
Recept nájdete tu: Pšeno s ovocím
Zdravé ovsené raňajky
Bleskové raňajky, ktoré zasýtia na dlho a do nového dňa vám dodajú povzbudivú energiu. Nezaťažia ani tráviaci systém - skôr ho odľahčia vďaka vysokému obshahu vlákniny a ďalších látok, ktoré ovocie a ovos obsahuje. Recept nájdete tu: Zdravé ovsené raňajky Ovocné raňajky [caption id="attachment_6039" align="alignright" width="150"]Ovocné raňajky[/caption] Sýta a chutná voľba na raňajky. Každý deň si ich pripravíte odlišne, pretože pomer surovín a druh ovocia môžete meniť podľa svojej potreby. Recept nájdete tu: Ovocné raňajkyĎalšou dôležitou časťou dňa je obed. Ten by mal byť vyvážený a obsahovať živiny, ktoré telo dokáže v rámci dňa dostatočne stráviť. Taktiež platí, že obed je teplým chodom, ktoré potrebuje nielen naše telo ale i žalúdok a celý tráviaci trakt. Ponúkame vám niekoľko tipov na obed, ktorý zasýti.
Cuketovo-tuniakové špagety
Rýchle a ľahké fitness zeleninové špagety pripravené z cukety si môžete pripraviť na obed prípadne na večeru. Podľa vlastnej chuti sa dajú dochutiť napríklad olivami, bazalkovým pestom alebo cherry paradajkami.
Recept nájdete tu: Cuketovo-tuniakové špagety
Pečená bravčová panenka s jablkami a červenou cibuľkou
Bravčová panenka je najcennejšou a najušľachtilejšou časťou prasiatka. Jemný kúsok mäsa je fascinujúcim pre mnoho kuchárov a gurmánov. Z jeho kúskov môžete vykúzliť mnoho skvelých receptov. Je vhodné na obed alebo pri ľahkej príprave ako večera.
Recept nájdete tu: Pečená bravčová panenka s jablkami a červenou cibuľkou
Kuracie prsia s cíderom, bylinkami a horčicou Chuťovo výborná kombinácia cíderu a celozrnnej horčice vás chytí za chuťové bunky. Mlsné jazýčky si na tejto kombinácií zaiste pochutnajú. Kuracie mäso je pripravené rýchlo, k tomu je taktiež i diétne. V kuchyni ho pripravuje mnoho gazdiniek, takže jeden neobvyklý recept na skvelý obed zaiste padne vhod. Recept nájete tu: Kuracie prsia s cíderom, bylinkami a horčicouTreska na bylinkovom masle s brokolicou
Tento druh rýb je ľahko dostupný v čerstvom alebo mrazenom stave. Príprava je veľmi jednoduchá, pričom príloha z brokolice je vhodná i k iným druhom jedál.
Recept nájdete tu: Treska na bylinkovom masle s brokolicou
Treska s cviklou
Opäť zdravá treska, tento krát s veľmi výživnou cviklou. Cvikla má v sebe veľa vitamínov, ktoré telu prospejú. Taktiež ju môžete konzumovať i samotnú ako napríklad v šaláte alebo tepelne upravenú.
Recept nájete tu: Treska s pečenou cviklou
Pečený pstruh na tymiáne
Čerstvého chladeného pstruha je niekedy naozaj ťažké kúpiť avšak nie nemožné. Mäsko pstruha dúhového by malo byť vo vnútri ružové, podobne ako losos. Tento recept je veľmi jednoduchý a pri jeho príprave v kuchyni strávite veľmi krátky čas.
Recept nájdete tu: Pečený pstruh na tymiáne
Marocký mrkvový šalát s pohánkou
Skvelý a voňavý šalát, ktorý je veľmi vhodnou variantou pre ľahkú a zdravú večeru. Všetky ingrediencie použité na jeho prípravu sú dostupné takmer vždy doma, nebude vám v jeho príprave nič brániť.
Recept nájdete tu: Marocký mrkvový šalát s pohánkou
Šalát s mozzarellou a sušenými paradajkami
Na prípravu tohto šalátu potrebueje len mozzarellu, trochu sušených paradajok, ktoré môžete zameniť i za čerstvé a na dochutenie trošku tekvicového oleja. Zasýti vás počas dňa, my ho odporúčame najmä v poobedných hodinách, kedy je vhodné jesť viac bielkovín.
Recept nájdete tu: Šalát s mozzarellou a sušenými paradajkami
Cvikľovo-pomarančový šalát
Doprajte si tanier plný farieb a vitamínov. Prekvapivo výborná kombinácia. Cvikľa je bohatým zdrojom látok pre naše zdravie - avšak to už iste viete.
Recept nájdete tu: Cvikľovo-pomarančový šalát
Pečená zelenina s čerstvým tymiánom
Zdravá a skvelá zelenina pripravená napríklad na olovrant bude chutiť určite i vašim deťom. Môžete k nej pridať napríklad i hermelín alebo iné druhy syra ako je mozzarella.
Recept nájdete tu: Pečená zelenina s čerstvým tymiánom
Tento zdravý trend mixovaného ovocia a zeleniny nie je len také haló ako sa zvykne okolo zdravého jedla robiť. Určite odporúčame vyskúšať toto hustné ovocné alebo zeleninové pyré, ktoré je plné vitamínov a farieb. Naštartujete ním svoj metabolizmus, znížite cholesterol a doplníte chýbajúce vitamíny.
Recept nájdete tu: Smoothie
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste