NajRecept.sk Dezerty Fotorecept | Orechový koláč s jablkami a slaným karamelom
Fotorecept | Orechový koláč s jablkami a slaným karamelom
Fotorecept | Orechový koláč s jablkami a slaným karamelom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: klaura

Po Vianociach mi ostali v chladničke nasekané lieskové oriešky a viac krát som už počula o slanom karamele. Vraj je to pochúťka táto sladko slaná kombinácia. Priznám sa, že táto chuť mi nie je cudzia. Sladkú vianočku, či briošku si natriem maslom a posolí. Chutí mi to viac, ako s džemom :) Vyskúšajte, je to jednoduché.

klaura    ·   13.1.2015

Fotorecept | Orechový koláč s jablkami a slaným karamelom

Po Vianociach mi ostali v chladničke nasekané lieskové oriešky a viac krát som už počula o slanom karamele. Vraj je to pochúťka táto sladko slaná kombinácia. Priznám sa, že táto chuť mi nie je cudzia. Sladkú vianočku, či briošku si natriem maslom a posolí. Chutí mi to viac, ako s džemom :) Vyskúšajte, je to jednoduché.

Suroviny
4 ks
vajce
180 f
kryštálový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
1dcl
olej
z 1 ks
citrónová šťava
z 1 ks
citrónová kôra
(nasucho opražené, nasekané) 100 - 150 g
lieskové orechy
180 g
polohrubá múka
1 balíček
prášok do pečiva

Na karamel:

3 hrste
kryštálový cukor
150 ml
šľahačková smotana
1/4 ČL
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
Orechový koláč s jablkami
  1. Celé vajcia, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do bledej hustej peny.
  2. Pridáme olej, šťavu a kôru z citróna, oriešky.
  3. Môžeme pridať aj v rume namočené hrozienka.
  4. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva.
  5. Opatrne premiešame a vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili a vysypali hrubou múkou.
  6. Na vrch naukladáme očistené a na plátky nahrájané jablká.
  7. Dáme piecť na 180 stupňov cca 35 min.
Slaný karamel Kým sa koláčik pečie, urobíme si slaný karamel.
  1. Cukor dáme na suchú panvicu a bez miešania ho necháme rozpustiť. Dávame pozor, aby neprihorel.
  2. Keď je všetok cukor rozpustený, zalejeme ho šľahačkou a prisolíme.
  3. Tuhý karamel v šľahačke pomaly rozpúšťame, hmota nám pekne hustne. Podľa potreby šľahačku prilievame.
  4. Upečený koláč polievame karamelom a podávame po vychladnutí.
Prajem Vám dobrú chuť a pekný deň :)          
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár