Tip na nedeľný obed | Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy a Čoko-tekvicové brownies
Ďalšia inšpirácia na nedeľný obed. Ak radi experimentujete a vymýšľate nové kombinácie, tento tip je práve pre vás. :)
Polievka: (Ne)tradičná zeleninová polievka s ražnými haluškam
Ingrediencie:
- tekvica hokkaido - vnútro tekvice (teda semiačka)
- mrkva - 1 ks
- petržlen - 1 ks
- zemiaky - 2 ks
- pór - 1 menší kus
- zeleninový bujón - 1 kocka (ja používam sypaný od Alnatury, takže som dala jednu čajovú lyžičku)
- soľ
- celé čierne korenie
- celé nové korenie
- voda - 3 litre
- petržlenová vňať - 1 hrsť
- zelerová vňať - 1 hrsťRažné halušky:
- vajce - 1 ks
- vlažná voda - 2 PL
- soľ - štipka
- mleté čierne korenie
Postup prípravy
Vnútro tekvice dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme celé čierne a nové korenie a osolíme.
Keď nám to začne vrieť pridáme zeleninový bujón a varíme 25 minút.
Tento "vývar" precedíme, pridáme doň zeleninu nakrájanú na drobno, zemiaky nakrájané na kocky a varíme až do zmäknutia zeleniny.
Medzitým si v malej miske zmiešame vajce s dvoma lyžicami vody, štipkou soli a mletým čiernym korením.
Postupne pridávame múku tak, aby nám vzniklo hustejšie cesto (nie príliš tuhé).
Keď je zelenina takmer mäkká tak čajovou lyžičkou vykrajujeme halušky a hádžeme do polievky.
Keď sú halušky uvarené pridáme nakrájanú petržlenová a zelerovú vňať a odstavíme.
Hlavné jedlo: Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy
Ingrediencie
Fašírky:
- pliecka - (mleté) 500 g
- vajce - 2 ks (ja som dala 4 lebo som ich mala malé)
- sucháre - 3 ks
- cubuľa - 1 ks
- cesnak - (strúčiky, podľa chuti) 2-4 ks
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej - 2-3 PL
- strúhanka
Paradajková kapusta:
- kapusta - (hlávková) 1000 g
- paradajkový pretlak - 100 g
- cibuľa - 1 ks
- hladká múka - 1 a 1/2 PL
- olej - 3 PL
- soľ
- korenie
- kmín
- cukor - (trochu)
Postup prípravy nájdete tu:
Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy
Dezert: Čoko-tekvicové brownies
Ingrediencie
- horká čokoláda - 250 - 300 g (aspoň 50%)
- maslo - 220 g
- kryštálový cukor - 120 g
- vajce - 5 ks
- vanilkový extrakt - 1 PL
- kypriaci prášok - 1 PL
- hladká múka - 1 hrnček
- kakao - 2 - 3 PL
- tekvicové pyré - 1 hrnček
- cream cheese - 120 g (Philadelphia, Linessa,...)
- škorica - 1/4 PL (mletá)
- muškátový oriešok - 1/8 (mletý)
Postup prípravy nájdete tu:
Čoko-tekvicové brownies