Tip na nedeľný obed | Šalátová polievka a kačacie kurča na rasci
Už ďalej nemusíte premýšľať čo uvariť v nedeľu na obed, s našim Tipom to hravo zvládnete.
Polievka z pečených paradajok s bylinkovými knedličkami
Suroviny:
- paradajky - 7 väčších kusov
- červená cibuľa - 1 veľký kus
- cesnak - 4 strúčiky
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- hovädzie mäso - 500 g (zadné)
- zeleninový vývar- 1,7 litra (dala som 1,7 l vody a 1 ČL sypkého zeleninového BIO bujónu)
Bylinkové knedličky:
- hladká pšeničná múka - 110 g
- celozrnná pšeničná múka - 80 g
- parmezán- 2 PL (strúhaný) alebo syr grana padano
- pažítka- 1 PL (čerstvá, nasekaná)
- petržlenová vňať - 1 PL (nasekaná)
- mlieko- 125 ml
- prášok do pečiva- 1 KL (bezfosfátový)
- maslo- 60 g (studené)
Postup:
Paradajky prekrojíme na polovicu (zelenú časť stopky vykrojíme), položíme reznou stranou nahor, pridáme očistenú a na mesiačiky nakrájanú cibuľu a neošúpaný cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Pečieme neprikryté pri 180 °C 30 minút.
Po upečení necháme paradajky trochu vychladnúť, olúpeme ich.
Olúpeme aj cesnak. Všetko dáme do misy (aj prípadnú šťavu z plechu) a rozmixujeme ponorným mixérom.
Do hrnca dáme 1 PL olivového oleja a po častiach na ňom opečieme mäso nakrájané na kocky. K mäsu pridáme rozmixované paradajky, vývar, osolíme a varíme cca 1 - 1,5 hodiny alebo kým mäso nie je mäkké.
Keď je mäso uvarené pripravíme si
knedličky:
Do misky dáme múku, PDP, maslo nakrájané na kocky a rozmrvíme. Vareškou primiešame nakrájané bylinky a nastrúhaný syr.
Pridáme mlieko a vypracujeme cesto.
Pomúčenými rukami vytvarujeme guľky o veľkosti vlašského orecha a varíme ich v polievke 15 minút.
Cestoviny s kuracími prsiami, cesnakom, chilli a rajčinami
Suroviny:
- paradajky - 7 väčších kusov
- červená cibuľa - 1 veľký kus
- cesnak- 4 strúčiky
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- hovädzie mäso - 500 g (zadné)
- zeleninový vývar - 1,7 litra (dala som 1,7 l vody a 1 ČL sypkého zeleninového BIO bujónu)
Postup receptu nájdete tu: Cestoviny s kuracími prsiami, cesnakom, chilli a rajčinami
Hrnčeková kakaovo-pomarančová bábovka s polevou
Suroviny:
- hladká múka - 1 pohár
- kyslá smotana - 1 pohár
- práškový cukor - 1 pohár
- prášok do pečiva - 1 pohár
- pomarančová kôra - z 1 kusu
- pomarančová šťava - 2 PL
- vlašské orechy - 1 pohár (nasekané)
- granko- 1 pohár
- vajce- 3 ks
- olej - 120 ml
Pomarančová poleva:
- práškový cukor - 3/4 pohára
- pomarančová šťava - 3 PL
Postup receptu na Hrnčekovú kakaovo-pomarančovú bábovku s polevou nájdete tu