Tip na nedeľný obed | Cviklová polievka s ochuteným jogurtom a Zajac na červenej zelenine
Je tu ďalšia nedeľa a s ňou prichádza aj náš tip na nedeľný obed. :-) Nechajte sa teda inšpirovať ... ;-)
Polievka: Cviklová polievka s ochuteným jogurtom
Ingrediencie:
- cvikla - 500g
- cibuľa - 1 ks
- cesnak - 1 strúčik
- rímska rasca - 1 KL
- maslo - kúsok
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- zeleninový vývar - 1,5 l
- petržlenová vňať
Ochutený jogurt:
- biely jogurt - 1 balenie
- rímska rasca - 1 KL
- rasca - štipka
- mletý koriander - 1/4 KL
- mletá paprika - 1/2 KL
- mleté chilli - štipka
- soľ - štipka
- slnečnicový olej
Postup:
Cibuľu a cesnak si očistíme a nakrájame na drobno.
Na miernom ohni necháme rozpustiť maslo a zahriať olej, pridáme cibuľu a restujeme cca 5 minút (alebo kým nie je mäkká, nie hnedá!).
ridáme rímsku rascu a chvíľu popražíme.
Napokon pridáme cesnak a hneď ako nám zavonia pridáme očistenú a na kocky nakrájanú cviklu, osolíme, okoreníme. Chvíľu (asi minútu) ju restujeme a následne zalejeme vývarom. Varíme až kým je mäkká.
Nakoniec polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a ak je potrebné ešte dosolíme.Polievku podávame s ochuteným jogurtom, ktorý pripravíme nasledovne:
Rímsku aj normálnu rascu nasucho opražíme na panvici.
Dáme do mažiara a rozdrvíme. Pridáme zvyšné korenie, soľ a premiešame.
Zmes korenia zmiešame s jogurtom a olejom.
Polievku ozdobíme jogurtom a petržlenovou vňaťou.
Hlavné jedlo: Zajac dusený ne červenej zelenine
Ingrediencie:
- zajac
- červená paprika - grilovaná
- paradajky
- zelené olivy
- tymián - čerstvý
- slanina - údená
- cibuľa
- cesnak
- pór
- olivový olej
- soľ
- čerstvé mleté korenie
Dezert: Marlenka
Ingrediencie:
- vajce - 3 ks
- krupicový cukor - 300 g
- hera - 1 ks
- med - 3 pL (tmavý)
- jedlá sóda - 1 ČL
- hladká múka - 400 g
Krém:
- kondenzované mlieko - plechovka
- maslo - 300 g