Téma týždňa | Hubová sezóna
Slovensko je okrem iného známe aj tým, že jeho lesy sú plné rozmanitých húb. Hubová sezóna u nás trvá od roztopenia snehu po jeho opätovné napadnutie. Každá z húb ale rastie iba určité obdobie. Viete, aké sú základné pravidlá pri zbere a konzumovaní húb, ako postupovať pri otrave hubami a aké najchutnejšie jedlá z húb si môžete pripraviť? Ak nie,tak čítajte našu tému týždňa. :-)
Najdôležitejšia zásada pri zbere húb je tá, že
zbierajte len také huby, ktoré poznáte. Dôležité je však aj správne uschovávanie a sušenie húb. Čerstvé huby v chladničke uschovávajte maximálne jeden týždeň, ak ste ich nakrájali, skonzumujte ich čím skôr (najlepšie ešte v ten deň) a jedlo, ktoré si z húb pripravíte ohrievajte maximálne 1-krát a . Huby sú veľmi ťažké na trávenie a preto si radšej dávajte menšie porcie inak by vám mohlo prísť nevoľno. Ľudia, ktorí však majú dlhodobé problémy s obličkami, žalúdkom alebo pečeňou by sa mali jedlám z húb vyhýbať natrvalo.
Stane sa, že niektorí z nás dobre nerozpoznajú huby, ktoré zbierame a po konzumácii sa priotrávime. Čo robiť v takomto prípade? Prvým príznakom je nevoľnosť, kŕče, vracanie, hnačky, potenie, poruchy videnia a sťažené dýchanie. V takomto prípade treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc a nečakať, kým príznaky odoznejú. Niekedy je dobré ponechať si zvyšky jedla, aby lekári vedeli rýchlejšie určiť vašu diagnózu.
Po správnom spracovaní húb si z nich môžete pripraviť naozaj chutné jedlá. Receptov s hubami nájdete všade neúrekom, takže sme sa rozhodli priniesť vám tie najlepšie ;-)
Hubové cheese burgers
Suroviny:
Marinované huby:
- hlavy šampiňónov - 4 veľké kusy (alebo huby portobello)
- olivový olej - 1 a 1/2 L
- tamari - 1 L
- bazalka - 1 L
Slnečnicový syr:
- namočené slnečnicové semienka - 1 a 3/4 šálky
- lahôdkové droždie - 1/3 šálky
- citrónová šťava - z 1/2 ks
- cesnak - 2 strúčiky
- tamari - 1/2 - 2 L
- soľ
- provensálske bylinky
Náplň:
- cherry paradajky
- čerstvý rozmarín
- šalátová uhorka
- ľadový šalát
Postup:
Marinujeme huby: ingrediencie na marinádu poriadne zmiešame pidáme trošku vody a huby zalejeme.
Necháme marinovať asi 2-5 hodín.
Sušíme pri 40-45°C po dobu asi 3 hodín, až kým zmäknú, stmavia sa a začnú nádherne voňať.
Slnečnicový syr:
Všetky ingrediencie zmixujeme do hladka aby bola zmes hustá, ale dala sa rozotierať.
Ochutnáme, v prípade potreby dochutíme a necháme odležať pár hodín v miske.
Keď je všetko pripravené do klobúčikov nanesieme vrstvu syru a zeleniny podľa chuti.
Užívame a nevieme sa dojesť!
Hubové ragú
Suroviny:
- čerstvé huby
- cibuľa - 1ks
- zelená paprika - 2 ks
- rajčina - 2 ks
- chilli paprička - 1 ks
- rasca
- mleté čierne korenie
- červená paprika
- soľ
- cestoviny - 1 balenie
Postup:
Huby prinesieme z lesa alebo supermarketu a očistíme ich.
Podusíme na cibuľke, posolíme, pokoreníme ľubovoľným korením, pridáme zelenú papriku, nakrájanú chilli papričku a spolu za občasného podlievania dusíme, kým huby nezmäknú.
Potom pridáme nakrájané paradajky, poprášime mletou červenou paprikou a troškou hladkej múky.
Podlejeme a spolu prevaríme.
Podávame s cestovinami, alebo len tak s chlebom.
Dobrú chuť! :-)
Pre vášnivých hubárov existuje aj niekoľko mobilných aplikácií na rozpoznanie húb a s tipmi na dobré hubárske lokality. Nižšie vám prinášame odkaz na ich stiahnutie.
Aplikácia s názvom
Výskyt húb (Android a iOS)