Kel zbavte vonkajších listov, rozkrojte napoly, vykrojte hlúb a listy pokrájajte na cca centimetrové prúžky.
Prepláchnite na veľkom site, pripadne umyte v mise s vodou.
Slaninu pokrájajte nadrobno a krátko ju osmažte na olivovom oleji vo veľkom hrnci.
Rascu aj rímsku rascu zľahka podrvte v mažiari a pridajte k slanine.
Pridajte kel , citrónovú šťavu a premiešajte.
Po 2-3 minútach prilejte niečo vyše litra vody, závisí na veľkosti kelu.
Prikryte pokrievkou a pomaličky priveďte k varu.
Kým sa varí, pecorino nastrúhajte alebo naplátkujte škrabkou na zemiaky.
Kel varte na miernom plameni asi dvadsať minút, kým sú aj hrubšie časti listov krehké, no nie prevarené.
Odoberte cca polovicu objemu polievky do hlbšej misy, pridajte pecorino a rozmixujte dohladka.
Vlejte späť do hrnca a premiešajte.
Ochuťte soľou a korením.