NajRecept.sk Pečivo Ivov nekvasený chlieb
Ivov nekvasený chlieb
Recept Ivov nekvasený chlieb
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: klaura

Tiež ste si dali novoročné predsavzatie, že urobíte niečo pre svoje zdravie ? Že si upravíte stravu ? Ja vám dnes ponúkam recept, ktorý som našla pred niekoľkými rokmi na jednom vebe o chudnutí. Tento chlebík nekysne, je ťažký, hutný a na dlho vás zasýti. Teda nič pre tých, ktorí majú radi nadýchané ľahké chleby ako pampúšik :) Je veľmi chutný a vonia po hubách.

klaura    ·   1.8.2014

Ivov nekvasený chlieb

Tiež ste si dali novoročné predsavzatie, že urobíte niečo pre svoje zdravie ? Že si upravíte stravu ? Ja vám dnes ponúkam recept, ktorý som našla pred niekoľkými rokmi na jednom vebe o chudnutí. Tento chlebík nekysne, je ťažký, hutný a na dlho vás zasýti. Teda nič pre tých, ktorí majú radi nadýchané ľahké chleby ako pampúšik :) Je veľmi chutný a vonia po hubách.

Suroviny
400 g
celozrnná múka
400 g
ražná múka
400 - 500 g
ovsené vločky
1 balenie
pšeničné otruby
1 liter (môže byť aj zakysanka alebo acidko)
cmar
3 dl
ovocný čaj
2 KL
sóda bikarbóna
1 KL
soľ
1/2 balenia
prášok do pečiva
2 KL
rasca
2 KL (sacharín)
kryštálový cukor
ľanové, sezamové, slnečnicové
semienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Všetky sypké suroviny si dáme do väčšej misy a dobre zmiešame.
  2. Pridáme 1 liter cmaru a pripravíme si ovocný čaj.
  3. Rukou začneme miesiť cesto.
  4. Čaj pridávame postupne, chceme, aby cesto bolo tuhé, hutné, lepivé a aby sa všetka sypká zmes spracovala.Takto má vyzerať.
  5. Potom si pracovnú dosku hodne posypeme hladkou múkou a lepivé cesto na ňu vyklopíme a v múke poobalujeme, premiesime. Rozdelíme na 4 časti.
  6. Vytvarujeme bochníky.
  7. Tie premiestnime na plech vymastený olejom, chleby potrieme slanou vodou a urobíme zárezy. Dáme do rúry vyhriatej na 200 C.
  8. Pečieme takto do hnedasta cca 45 minút. Upečený chlebík vydáva pri poklopaní dutý zvuk.
Keď som tento chlebík piekla prvý krát, zdal sa mi mazľavý, akoby nedopečený, lepil sa na nôž. To sa stane vtedy, keď je cesto redšie. Treba zamiesiť naozaj hutné cesto. Chlebík pokrájam ešte celkom nevychladnutý zúbkovým nožom, nechám vychladnúť a odložím do mrazničky. Postupne vyberám len toľko, koľko zjem v jednom dni. Je možné, že na prvýkrát sa vám chlebík celkom nevydarí. Ani mne sa nevydaril. Ale nedajte sa odradiť a skúšajte ďalej. Na tretí, štvrtý krát už budete s určitosťou vedieť odhadnúť hustotu cesta :)  

   

         
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár