Téma týždňa|Kuchárka na cesty
Prázdniny sa začali a mnohí z nás sa chystajú na dovolenku či už k moru alebo na hory. Väčšina z nás uprednostňuje dovolenku plnú leňošenia pri mori a v hoteli, kde majú zabezpečenú stravu a voľné dni si môžu užiť na pláži alebo spoznávaním nových miest. Nájdu sa však aj takí, ktorí dajú prednosť akčnej dovolenke, s ktorou je spojený spánok v stane alebo karavane. Pri takomto type dovolenky si väčšina z nás varí sama, čo však zaberie viac času a často-krát ani poriadne nevieme čo sa chystáme navariť. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sú rýchlo hotové a sú veľmi jednoduché takže nestrávite celú dovolenku iba varením :-)
Rajčinový šalát s mozzarellou
Suroviny:
- 2 ks rajčiny
- 1 ks mozzarella alebo tofu
- mladé šalátové listy
- 4 - 5 bazalkových listov
- 1 PL balzamový ocot
- 1/2 PL sójová omáčka
- 3 - 4 PL olivový olej
- vločková soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Keď máte všetky suroviny ide to takmer samo. Rajčiny nakrájajte na plátky, šalátové i bazalkové listy
natrhajte, rovnako i mozzarellu alebo tofu.
Z tekutých prísad vymiešajte zálievku a polejte ňou prísady netekuté. Zľahka premiešajte.
Posypte soľou (opatrne, je tam už sójovka) a čerstvo mletým korením. Hotovo.
Šalát je chuťovo výrazný, vďaka sójovej omáčke a rajčinám prevláda chuť umami, listový šalát celé jedlo odľahčuje a osviežuje. Jedávam ho bez pečiva, no je to na vás.
Špíz
Suroviny:
- kuracie prsia
- slanina
- cibuľa
- zemiaky
- paprika
- šampiňóny
- paradajky (tvrdé)
- olej
- grilovacie korenie
Postup:
Kuracie prsia a slaninu si nakrájame na menšie pravidelné kúsky.
Tiež zemiaky, cibuľu a papriku na kolieska. Šampiňóny a paradajky prekrojíme na polovicu.
Striedavo napichujeme na špíz.
Posypeme grilovacím korením, pokvapkáme olejom a grilujeme cca 12 - 15 minút. (Ak ste mäso nakrájali na hrubšie kúsky alebo vaša pahreba nie je dostatočne rozpálená, grilujte špíz dlhšie.)
Fazuľová polievka s údeným kolenom
Suroviny:
- strakatá fazuľa
- údené koleno alebo šunka
- zemiaky
- cesnak
- smotana na varenie
- hladká múka
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- majorán
- bobkový list
Postup:
Večer namočíte prebratú fazuľu, na druhý deň prepláchnite a dajte variť spolu s údeným a bobkovým listom.
Keď je mäso mäkké, tak ho vyberte a nakrájajte na kocky. Fazuľa chce trošku viac času, tak tú varte ďalej.
Keď je hotová, pridajte k nej nakrájané zemiaky a soľ, ale s tou opatrne, údené zvykne byť slané.
Očistený cesnak nakrájajte na drobno a keď už boli zemiaky uvarené tak ho pridajte do polievky aj s majoránkou, dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
V sladkej smotane rozhabarkujte asi dve lyžice hladkej múky a vylejte do polievky. Nechajte prevrieť a máme hotovo.
Kto chce môže si polievku dochutiť octom, alebo citrónovou šťavou. Dobrú chuť :)
Grilované plnené šampiňóny
Suroviny:
- šampiňóny
- stonkový zeler
- mrkva
- dijonská horčica - 1 KL
- tatarská omáčka - 1 PL
- pochúťková kyslá smotana - 1 PL
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- mozzarella
- cherry paradajky
- čerstvá bazalka
- olivový olej
Postup:
Zo šampiňónov opatrne vydlubnite stonku, naukladajte na gril, dochuťte soľou a čerstvo mletým korením a
grilujte asi tak 15 až 17 minút.
Pokiaľ sa hubky grilujú, pripravte si nátierku zo stonkového zeleru: nakrájanú mrkvu spolu s nakrájaným stonkovým zelerom rozmixujte a po rozmixovaní už len dochuťte čerstvo mletým korením. Soľ ani nedávajte, pretože dijonská horčica je slaná dosť.
Nátierkou naplňte ugrilované šampiňóny. Nátierka: kúsok mozzarelly spolu s cherry paradajkami rozmixujte, prekvapnite dobrým olivovým olejom a potom už len vychutnať skvelé jedlo :)
Zemiaky v pahrebe
Suroviny:
Postup:
Zemiaky v šupke poriadne umyjeme aby sme sa zbavili všetkých nečistôt na šupke.
Zabalíme poriadne do alobalu a položíme do rozpálenej pahreby.
Necháme ich v pahrebe pokiaľ nezmäknú.
Po vybratí z pahreby rozkrojíme, potrieme maslom a môžeme konzumovať.
Kuracie stehná na grile
Suroviny:
- kuracie stehná alebo krídla
- chlieb
- grilovacie korenie
- soľ
- červená mletá paprika
- olej
Postup:
Z oleja, červenej mletej papriky, grilovacieho korenia a soli pripravíme marinádu, do ktorej na pol dňa
uložíme kuracie stehná.
Keď už budú dostatočne naložené, dáme ich na gril a upečieme do chrumkava.
Keď sú hotové, môžeme podávať s chlebom alebo zeleninovou prílohou.