Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto
Receptov na kysnuté cesto je neúrekom, no nájsť to správne a hlavne odskúšané je často obtiažne. Každá kuchárka má samozrejme svoje grify ako toto cesto správne pripraviť, koľko presne má cesto kysnúť a nakoniec čas, ktorý potrebuje na upečenie. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sme i my odskúšali v kuchyni. Nechajte sa inšpirovať pri ďalšom pečení kysnutých buchiet či iných dobrôt.
Základné kysnuté cesto
Kysnuté cesto sa pripravuje zásadne z polohrubej múky, i keď niekedy sa môžeme stretnúť s použitím hladkej múky. Všetky suroviny použité na prípravu kysnutého cesta musia mať rovnakú izbovú teplotu.
Základom je kvások, pripravený z vlažného mlieka, kryštálového cukru a pri niektorých druhoch i ocot. Cukor je dôležitým najmä pre nakysnutie kvásku.k však pridáte trošku octu, tiež dosiahnete ľahšie nakysnutie. Kysnuté cesto sa môže pripraviť i pridaním srvátky, kyslého mlieka či cmaru.
K múke a kvásku pridávame tiež tuk a vajcia, z ktorých môžeme požiť len žĺtky. Samozrejme nesmie chýbať ani štipka soli.
A ako zistíte, že je cesto dobre vypracované?
Cesto je dobre vypracované vtedy, keď je hladké a lesklé. Takto pripravené ho posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Ak chcete aby vaše cesto bolo ľahšie, zatlačte ho v mise kde kysne 2 - 3 krát po 10 minút vareškou, poobracajte a nechajte opäť kysnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem máme vyhraté - pripravili sme ho správne a môžeme začať vaľkať.
Kysnuté cesto s kyslým mliekom
Suroviny:
- 1 kg polohrubá múka
- 400 ml kyslé mlieko
- 100-200 ml sladké mlieko
- 50 g kvasnice
- 3 PL kryštálový cukor
- 1 KL soľ
- 120 g tuk na pečenie
- 1 ks vajce
Postup:
Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a lyžicou múky.
Do misy preosieme zvyšok múky a pridáme soľ.
V strede urobíme jamku, do ktorej vyklepneme vajce a pridáme cukor.
S postupným primiešavaním kvásku a kyslého mlieka miesime na cesto.
Pred dokončením miesenia pridáme roztopený valžný tuk a cesto dobre spracujeme.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 35 - 40 minút.
Takéto cesto môžete použiť na
chlieb, rožky, dalamánky alebo pagáčiky :)
Kysnuté cesto na záviny
Suroviny:
- 1 kg polohrubá múka
- 700 ml mlieko
- 150 ml olej
- 4 PL cukor kryštálový
- 1 KL soľ
- 42 g kvasnica
- 1 PL ocot
Postup:
Mlieko zohrejeme tak, aby malo vlažnú teplotu a prelejeme do veľkej misy.
Do mlieka rozdrobíme kvasnice, prisypeme cukor, prilejeme ocot.
Miešame a postupne pridávame múku a nakoniec olej.
Cesto miesime 20 minút dovtedy, kým ho vypracujeme na hladké a vláčne.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
Z takto veľkej dávky pripravíme 4 záviny. Plnku môžete použiť podľa svojho výberu. Inšpirujte sa napríklad týmito :
Jablkovo tekvicový závin
Makovo višňová štrúdľa
Jablkovo-pudingová štrúdľa
Kysnuté cesto s majolkou
Toto kysnuté cesto je vhodné použiť na buchty, záviny a tiež slané pečiv0. Je nezvyčajné no prekvapí vás vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkké 2 až 3 dni.
Suroviny:
- 500 g hladká múka špeciál
- 80 g práškový cukor
- 2 ks žĺtok
- 250 g majolka
- 1 PL cukor kryštálový
- 40 g kvasnice
- 250 ml mlieko
Postup:
Žĺtky zmiešame spolu s cukrom a majolkou.
Do mlieka spolu s 1 PL kryštálového cukru rozdrobíme kvasnice a pripravíme kvások.
Pridáme preosiatu múku a pripravený kvások.
Z hmoty vypracujeme vláčne cesto.