NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Škoricové donutky
Škoricové donutky
Recept Škoricové donutky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Suroviny
500 g
hladká múka
30 g
práškový cukor
30 g
maslo
1 ks
vajce
2 ks
žĺtok
200 - 250 ml
mlieko
30 g
droždie
3 PL
rum
štipka
soľ
z 1 ks
citrónnová kôra
trošku
vanilkový cukor
na vysmážanie
olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na kvások si odlejeme 100 ml mlieka a dáme ho zohriať.
  2. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, droždie, zamiešame a poprášime troškou múky. Prikryjeme pokrievkou/malým tanierikom a necháme vykysnúť cca. 15 minút.
  3. Roztopíme si maslo a necháme ho vychladnúť. Taktiež zohrejeme aj zvyšné mlieko.
  4. Do misy preosejeme múku, práškový cukor, trošku vanilkového cukru, soľ a premiešame. 
  5. Vykysnutý kvások pridáme k múke.
  6. Ďalej pridáme vajcia (jedno celé + žĺtky), rozpustené maslo a zohriate mlieko.
  7. Vypracujeme hladké nelepivé cesto.
  8. Pred koncom miesenia pridáme rum a nastrúhanú citrónovú kôru a znova dobre premiesime. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca. 1 hodinu na teplom mieste.
Donutky:
  1. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske o hrúbke cca. 1 cm a pohárom prípadne formičkou o priemere 6-7 cm vykrajujeme donutky. V strede každej donutky vykrojíme maličkou formičkou dierku o priemere 1,5 cm. (možete použiť aj vrchnák z nejakej fľaše,oleja...).
  2. Vykrojené donutky poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-25 minút podkysnúť.
  3. Vo väčšom kastróli zohrejeme dostatočné množstvo oleja.
  4. Stiahneme na nižší plameň a vložíme donutky do oleja vrchnou stranou dolu (t.j. strana, ktorá bola na doske hore, bude v oleji).
  5. Pečieme asi 1,5-2 minúty a potom donutky otočíme a pečieme do zlatista.
  6. Po upečení vyberieme a donutky ukladáme na papierovú utierku aby odsala prebytočný tuk.
  7. Ešte teplé donutky obalíme v škoricovom cukre.
 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár