Pozrite si ako varia staré mamy na celom svete
Taliansky fotograf Gabriel Galimberti vo svojej zaujímavej sérii fotografií zachytil babičky z rôznych kútov sveta s jedlami, ktoré pripravujú pre svoje rodiny. Ako iste všetci vieme, všetky babičky majú potrebu starať sa o stravovanie svojich vnúčat.
Jeho projekt s názvom "Lahôdky z lásky" propagoval v 58 rôznych krajinách, kde fotografoval staré mamy predtým, než začali variť a potom ich finálne výtvory. V každom jedle, ktoré pripravili, je vidieť, že do jeho prípravy vložili nielen energiu ale tiež i lásku.
Gabriel hovorí, že vďaka svojej vlastnej babičke dostal tento skvelý nápad. Predtým než fotograf odišiel na ďalekú cestu po krajinách, jeho babička mu na rozlúčku pripravila jeho obľúbené jedlo - Raviolli. Jej najväčšou starosťou však bolo, čo bude jej vnuk jesť na výlete a tak jej povedal: " Vieš babi, na celom svete existuje mnoho ďalších babičiek a väčšina z nich sú taktiež výborné kuchárky. Požiadam ich, aby navarili aj pre mňa, preto sa nemusíš o mňa báť."
"Lahôdky z lásky " nie sú prvým fotografickým projektom, ktorý Galimberti predstavil. Môžete si ho pamätať napríklad aj zo sérií "Toy story", kde fotil deti z celého sveta s ich najobľúbenejšími, najcennejšími a najmilšími hračkami. Tešíme sa, akú tému sa Gabriel rozhodne zdokumentovať nabudúce. Jedna vec však ostáva rovnaká: Gabriel určite vie, ako zachytiť starostlivý pocit, ktorý zažijeme práve u tých našich babičiek :-)
Napíšte nám aké jedlo vám najradšej pripravuje vaša babička?
Arménsko, Tolma (Hovädzie a ryža zabalená do listov viniča)
Haiti (Jahňa v kreolskej omáčke)
Malawi, Finkubala (Húsenice v paradajkovej omáčke)
Maroko, Bat Bot (Berberský chlieb pečený na panvici)
Taliansko (Mangold s ricottou ravioli a mäsovou omáčkou)
Filipíny, Kinunot (Žralok v Kokosovej polievke)
Kajmanské ostrovy (Honduraská Iguana s ryžou a fazuľou)
Libanon, Mjadara (Ryža a šošovicový krém)
Čína, Hui Guo Rou (Dvakrát varené bravčové mäso so zeleninou)
India (Kuracie Vindaloo)
Lotyšsko (Sleď so zemiakmi a cottage cheese)
Zimbabwe, Sadza (Biela kukuričná múka a tekvicové listy varené v arašidovom masle)
Brazília (Feijoada Light)
Alžírsko (Kuracie mäso a zelenina CuosCous)
Turecko, Karniyarik (Mäkký Baklažán s mäsom a zeleninou)
Kanada (Bizón na hubovej omáčke)
Bolívia, Queso Humacha (Zelenina s čerstvým syrom)
Keňa, Mbogo a Orgali (Biela ovsená polenta so zeleninou a kozou)
Argentína, asado Criollo (Zmixované mäso s barbecue)
Egypt, Kuoshry (Cestoviny, ryža a strukoviny)
Thajsko, Kai Yat Sai (Plnená omeleta)
Španielsko, Asadura de Cordero Lecca con Arroz (Jahňacie vnútornosti s ryžou)
Etiópia (Enjera s Churro a zeleninou)
Island, Kjotsùpa (Jahňacie a zeleninová polievka)
Nórsko, Kjottsuppe (Islandské býčie mäso a zeleninová polievka)
Zanzibar, Wali, Mchuzina Mbogamboga (Ryža, ryby a zelenina v Green Mango omáčke)
Zdroj: gabrielegalimberti.com