NajRecept.sk Šaláty Zeleninové šaláty RAW pohánkovo-jednozrnkové krutóny a šalát z čínskej kapusty
RAW pohánkovo-jednozrnkové krutóny a šalát z čínskej kapusty
Recept RAW pohánkovo-jednozrnkové krutóny a šalát z čínskej kapusty
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Prečo milujeme RAW krutóny? Pretože narozdiel od tých tradičných obsahujú minimálne množstvo lepku - pre bezlepkárov nieje ani badateľná alergická reakcia - (kedže tradičné sa vyrábajú z chleba). Niesu zbytočne napíjané maslom, či olejom a opekané na panvici, vďaka šetrnému sušeniu si uchovávajú množstvo vitamínov a enzýmov. Používajú sa do šalátov, alebo ako chrumkavá príloha do polievok. Tak šup šup, už len sa pustiť do toho. Krásny deň, a ešte veľa slnečných vám prajem :)

human-brute    ·   15.6.2014

RAW pohánkovo-jednozrnkové krutóny a šalát z čínskej kapusty

Prečo milujeme RAW krutóny? Pretože narozdiel od tých tradičných obsahujú minimálne množstvo lepku - pre bezlepkárov nieje ani badateľná alergická reakcia - (kedže tradičné sa vyrábajú z chleba). Niesu zbytočne napíjané maslom, či olejom a opekané na panvici, vďaka šetrnému sušeniu si uchovávajú množstvo vitamínov a enzýmov. Používajú sa do šalátov, alebo ako chrumkavá príloha do polievok. Tak šup šup, už len sa pustiť do toho. Krásny deň, a ešte veľa slnečných vám prajem :)

Suroviny

Na pohánkovo-jednozrnkové krutóny:

1 a 1/2 šálky (namočte cca na 12 hodín aby sa aktivovali enzýmy)
naklíčená pohánka
1/4 šálky
voda
2 PL
lahôdkové droždie
2 PL (alebo čerstvý)
sušený cesnak
2 PL (možno vynechať)
sójová omáčka Tamari
1 PL
oregano
5 cm hrubé (možno vynechať)
koliesko červenej papriky
1/2 ČL
pikantná sušená červená paprika
2 ČL (môže byť aj ružová alebo morská)
čierna himalájska soľ
1/4 ČL
čierne korenie
3 - 4 vetvičky
čerstvý rozmarín
1 šálku ľanového semienka prelejeme asi 1 a 1/2 až 2 šálkami vody-po dobu 12 hodín necháme odstáť
namočené ľanové semienko
1/2 až 1 šálka (bez namáčania - melieme na múku)
jednozrnka

Na šalát z čínskej kapusty:

(nakrájaná) 1/5 šálky (asi 25 g)
červená cibuľa
(nakrájaná) 3 šálky (asi 130 g)
čínska kapusta
nakrájaná na plátky 5 cm hrubé koliesko (asi 10 - 15 g)
červená paprika
1/2 šálky (asi 80 - 85 g)
nakrájaná uhorka
(ružové hlavičky) 2 - 3 ks
reďkovka
(pokrájaná na kúsky) 1/4 šálky (asi 42 g)
biela reďkovka
6 ks
cherry paradajky
z 1/2 citróna
citrónová šťava
1 - 2 ČL
olivový olej
soľ
korenie
Postup receptu
Vytlačiť
Pohánkovo - jednozrnkové krutóny
  1. Všetky ingrediencie z prvého odstavca ( čiže od pohánky až po čierne korenie) zmixujeme na hladkú zmes v mixéri. Necháme odstáť asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
  2. Do takto pripravenej zmesi pridáme ľanové semienka a poriadne premiešame.
  3. Primiešame kúsky čerstvého rozmarínu.
  4. Jednozrnku pomelieme na múku ( môžu zostať aj väčšie kúsky zrna, ja mám však rada ak je múka "hladká")
  5. Primiešame jednozrnku k zmesi- poriadne miešame. Vznikne nám hustejšia cestová konzistencia. Necháme ju asi 10 minút odstáť.
  6. Zmes rozotrieme na papier na pečenie alebo na fóliu a sušíme na 40-42°C po dobu 7-11 hodín.
  7. Nožnom na pizzu nakrájame na 1 cm kocky. Uchovávame v uzavretej nádobe.
Šalát z čínskej kapusty
  1. Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej miske, osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu a olivový olej, a ešte raz riadne premiešame. Necháme odstáť v chladničke asi 10 minút.

Podávame :)

 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty