Navrch - podľa chuti, fantázii sa medze nekladú....syr, saláma, paradajky, šunka, slanina, šampiňóny, artičoky, olivy, cibuľa, klobása...
Zo surovín na cesto vymiesime pevné ale pružné cesto a dáme vykysnúť. Kým cesto kysne, pripravíme si omáčku.
Do hlbšej panvice dáme restovať cibuľu.
Po chvíli pridáme postrúhanú mrkvu a zeler. Osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme asi 1,5 dl vody a pretlak.
Ak pridávame dreň alebo čerstvé paradajky, vodu nepridávame.
Dusíme chvíľu pod pokrievkou a občas pomiešame. Môžeme aj trocha prisladiť (1 čL cukru). Omáčka nesmie byť vodnatá. Nadbytočnú tekutinu odparíme varením bez pokrievky.
Do mierne vychladnutej relisujeme cesnak a pridáme bazalku alebo oregano a zvyšné korenie.
Nakysuté cesto ešte premiesime a necháme ho odpočívať.
Môžeme si pripraviť veci na obloženie pizzy. Syry, šunku alebo salámu...
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na časti. Sformujeme ich do bochníčkov a budeme ich vaľkať.
Bochníčky rozvaľkáme na cca 0,5cm, vrch potrieme omáčkou, posypeme syrom, ozdobíme salámou, prípadne podľa chuti.
Pečieme pri teplote 200 °C cca 15-20 minút podľa farby