NajRecept.sk Mäso Hovädzie mäso Fotorecept: Boršč
Fotorecept: Boršč
Fotorecept: Boršč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Cez víkend sa v telke roztrhlo vrece s borščami (zvláštne slovo :) v sobotu ho varil p. Židek a v nedeľu p. Pospíšil. Z nedele na pondelok sa mi o boršči snívalo a tak som ho teda v stredu uvaril...a vôbec neľutujem :)

S varechou v ruke    ·   30.5.2014

Fotorecept: Boršč

Cez víkend sa v telke roztrhlo vrece s borščami (zvláštne slovo :) v sobotu ho varil p. Židek a v nedeľu p. Pospíšil. Z nedele na pondelok sa mi o boršči snívalo a tak som ho teda v stredu uvaril...a vôbec neľutujem :)

Suroviny
2 - 3 ks
cvikla
2 - 3 ks
kapusta
3 ks
mrkva
3 ks
petržlen
zeler
stonkový zeler
čerstvý kôpor
hovädzie mäso (hruď, krk prípadne nožina)
bravčové mäso (rebrá alebo pliecko)
údená slanina
2 ks
cibuľa
6 strúčikov
cesnak
paradajkové pyré
bravčová masť
ocot
čerstvé mleté korenie
sladká mletá paprika
nové korenie
majorán
bobkový list
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr som dal variť hovädzie a bravčové, do studenej vody so soľou, bobkovým listom a novým korením.Priebežne som zbieral penu a o dve, tri hodinky som mal perfektný mäsový vývar.
  2. Pokiaľ sa mi varilo mäso, krájal som zeleninu. Najskôr ledabolo dve cibule, asi šesť strúčikov cesnaku a potom na kocky mrkvu, petržlen, zeler a cviklu...stonkový zeler a sladkú kapustu. Na fotke vidieť koľko čoho a v akom asi pomere.
  3. Údenú slaninu som nakrájal na kocky a vyškvaril som ju na bravčovej masti, pridal som k nej cibuľu a nakoniec cesnak.
  4. Dochutil som čerstvo mletým korením a sladkou mletou paprikou, solil som len opatrne, lebo vývar je už so soľou.
  5. K cibuli som pridal koreňovú zeleninu, polievkovú lyžicu octu a dusil s naberačkou vývaru asi 21 minút.
  6. Potom som pridal paradajkové pyré, sladkú kapustu a podusil som ich spolu so zeleninou ešte 17 minút, dolial som vývar, dochutil asi lyžičkou majoránky a pridal som nakrájané uvarené mäso a stonkový zeler.
  7. Nechal som to spolu prevrieť a odstavil som.Nechal som ho odpočinúť do druhého dňa a podával som s lyžicou kyslej smotany a kopou čerstvého kôpru.
Boršč je "veľa krájania a kúsok varenia"...ale ten výsledok zato stojí...dobrú chuť :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár