Ako som avizoval minule, nasledujúci recept je vhodný pre vegetariánov a hlavnú úlohu v ňom hrá karfiol. V slovenskej Wikipédii sa o ňom mnoho nedozviete, treba nazrieť do inojazyčných verzií alebo počkať do leta a na trhu sa porozprávať s babičkami. Karfiol ako potravinu poprvýkrát zmieňuje už François Pierre La Varenne vo svojom diele Le Cuisinier françois (1651), jednom zo základných textov modernej francúzskej kuchyne a s veľkou pravdepodobnosťou si na ňom (na karfiole) pochutnával už Kráľ Slnko. Najrozšírenejším farebným variantom je biely, no pestuje sa i oranžový, zelený i fialový. Má nízku kalorickú hodnotu a súčasne obsahuje pomerne široké spektrum vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok a aminokyselín. Práve preto je priam predurčený pre rôzne dietetické účely. Obvykle sa konzumujú iba jednotlivé ružičky, i keď môj malý škrečík tvrdí, že aj listy sú úplne v pohode a rozhodne ich odporúča. Naposledy som sa odchýlil od vyprážanej klasiky a urobil jednoduché pečené placky. Ja som ich jedol s rajčinovo-hubovou omáčkou, no s odstupom času si myslím, že najlepšie by ich doplnila kyslá smotana s bylinkami alebo cibuľkou. Ak teda máte doma zvyšný karfiol, pustite sa do toho:
Ako som avizoval minule, nasledujúci recept je vhodný pre vegetariánov a hlavnú úlohu v ňom hrá karfiol. V slovenskej Wikipédii sa o ňom mnoho nedozviete, treba nazrieť do inojazyčných verzií alebo počkať do leta a na trhu sa porozprávať s babičkami. Karfiol ako potravinu poprvýkrát zmieňuje už François Pierre La Varenne vo svojom diele Le Cuisinier françois (1651), jednom zo základných textov modernej francúzskej kuchyne a s veľkou pravdepodobnosťou si na ňom (na karfiole) pochutnával už Kráľ Slnko. Najrozšírenejším farebným variantom je biely, no pestuje sa i oranžový, zelený i fialový. Má nízku kalorickú hodnotu a súčasne obsahuje pomerne široké spektrum vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok a aminokyselín. Práve preto je priam predurčený pre rôzne dietetické účely. Obvykle sa konzumujú iba jednotlivé ružičky, i keď môj malý škrečík tvrdí, že aj listy sú úplne v pohode a rozhodne ich odporúča. Naposledy som sa odchýlil od vyprážanej klasiky a urobil jednoduché pečené placky. Ja som ich jedol s rajčinovo-hubovou omáčkou, no s odstupom času si myslím, že najlepšie by ich doplnila kyslá smotana s bylinkami alebo cibuľkou. Ak teda máte doma zvyšný karfiol, pustite sa do toho:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste