Uhorky nastrúhame na hrubom struháku, šunku nakrájame na rezance, kápiu a mrkvu nasekáme nadrobno. Pridáme hrášok.
Premiešame.
Pridáme nadrobno nakrájané uvarené vajíčka a zľahka premiešame.
Do hrnca dáme pol litra vody, želatínu, dva bujóny. Želatíny môžeme dať kľudne o niečo viac ako na pol litra vody, tlačenka bude pevnejšia.
Pridáme trochu uhorkovej vody, štipku čierneho mletého korenia, podľa chuti ocot.
Zohrejeme na 40-50°C a počkáme až sa rozpustí želatína.
Necháme trochu vychladnúť a pridáme pohár tatárskej omáčky.
A metličkou riadne rozmiešame.
Zalejeme zeleninu.
A zľahka premiešame.
Vylejeme do formy, ktorú sme predtým opláchli studenou vodou. Ak forma nemá silikónovú, teflónovú alebo inú nelepivú úpravu, vystelieme ju mikroténovým vreckom.
Zakryjeme alobalom a odložíme do chladničky.
Energetická hodnota celej vajíčkovej tlačenky podľa uvedených ingrediencií je 8500 kJ (2030 kcal). Jedna 150 gramová porcia má asi 850 kJ (203 kcal). Dobrú chuť!