NajRecept.sk Dezerty Rumová hrnčeková bábovka
Rumová hrnčeková bábovka
Recept Rumová hrnčeková bábovka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Štruktúra cesta nie je taká, na akú som u bábovky zvyknutá, ale na chuti jej to rozhodne neubralo. Je ozvláštnená rumom a ešte je aj dvojfarebná! :D Hoci to tak nevyzerá, ale tá tmavá časť je kakaová. Je to preto, že používam nepražené kakao, ktoré si zachováva všetky cenné látky. Je poliata kakaovo-rumovou polevou. Jediné čo mi vadí, že nemá typický bábovkový tvar, keďže mám iba takú smiešnu otváraciu formu, na ktorej sa dá vymeniť spodok za akože bábovkový. No ale aspoň slúži :).

Spinava kuchyna je s    ·   21.3.2014

Rumová hrnčeková bábovka

Štruktúra cesta nie je taká, na akú som u bábovky zvyknutá, ale na chuti jej to rozhodne neubralo. Je ozvláštnená rumom a ešte je aj dvojfarebná! :D Hoci to tak nevyzerá, ale tá tmavá časť je kakaová. Je to preto, že používam nepražené kakao, ktoré si zachováva všetky cenné látky. Je poliata kakaovo-rumovou polevou. Jediné čo mi vadí, že nemá typický bábovkový tvar, keďže mám iba takú smiešnu otváraciu formu, na ktorej sa dá vymeniť spodok za akože bábovkový. No ale aspoň slúži :).

Suroviny
4 ks
vajce
1/2 hrnčeka
prevarená horúca voda
1 hrnček
trstinový cukor
1 balenie
vanilkový cukor
5 PL
olivový olej
1/3 hrnčeka
rum
2 hrnčeky
polohrubá múka
1 balenie
prášok do pečiva
1 PL
kakao

Čokoládovo-rumová poleva:

100 g
čokoláda
100 g
maslo
2 PL
rum
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Oddelíme si žĺtky od bielkov.
  2. Žĺtky začneme šľahať a pomaly prilievame horúcu vodu. Vyšľaháme do peny (a že je tej peny až-až).
  3. Pridáme cukor a vanilkový cukor a opäť vyšľaháme.
  4. Pridáme rum s olejom a zas prešľaháme.
  5. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva a všetko spolu vyšľaháme.
  6. V druhej miske si vyšľaháme sneh z bielkov (pridajte štipku soli aby sa vám sneh podaril). Postupne vareškou zapracujeme sneh do vyšľahanej zmesi.
  7. Formu na bábovku si vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
  8. Polovicu cesta nalejeme do formy.
  9. K zvyšnej časti pridáme kakao a premiešame.
  10. Nalejeme do formy a vidličkou kakaové cesto zapracujeme (párkrát prehrabneme) do bezfarebného cesta. Tak sa nám vytvorí pekné mramorovanie.
  11. Pečieme pri 180°C cca 30 minút (urobíme test špajdľou).
  12. Po vybratí z rúry necháme odpočinúť vo forme asi 10 minút a následne vyklopíme. Necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí si pripravíme čokoládovo-rumovú polevu:
  1. Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť 100 g čokolády a 100 g masla s dvoma lyžicami rumu.
  2. Teplou polevou polejeme bábovku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár