Vlastnosti jablka sú nasledovné:
- znižuje riziko rakoviny čriev, pľúc a obličiek
- čaj z čerstvých jadrovníkov a šupiek prospieva obličkám
- brzdí zápalové procesy v tele
- neošúpané bojuje proti astme
- kyslé pohne črevá pri zápche
- sladké zastavuje hnačku
- lieči málokrvnosť
- pomáha pri chrípke a prechladnutí
- strúhané zráža teplotu
- odvar z kvetov mierni kašeľ
- roztlačené lieči popáleniny a nehojace sa rany
- zabraňuje krvácaniu ďasien
- znižuje krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu
- posilňuje imunitný systém
- prospieva srdcu
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- blokuje tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
- zlepšuje náladu
- chráni mozog a nervy pred poškodením
- neošúpané čistí črevá
Prečo sú jablká také zdravé?
Jablká sú predovšetkým významným zdrojom vitamínu C. Jeho obsah kolíše podľa odrody, no v najväčšom množstve sa skrýva v kyslých jablkách a plánkach. Zaujímavá je predovšetkým kombinácia vitamínu C a flavonoidu kvercetínu, ktorý sa nachádza v šupke. Spolu vedia zabrániť tvorbe rakovinových buniek, ochránia tepny pred kôrnatením a znižujú krvný tlak. Plody sú významným zdrojom draslíka, ktorý pomáha pri vyplavovaní škodlivých látok z tela.
Myslím, že pri tomto ovocí je zbytočné hovoriť "dobrú chuť" výstižnejšie by bolo " na zdravie!"
Tip na prípravu:
Marinované jabĺčka