Vo štvrtok 27. marca sme sa zúčastnili gurmánskeho workshopu ,,Ako na steaky", ktorý organizovala žilinská Kuchynka na Bulvári spolu s biofarmou pána Milana Bárdyho.
Účasť na tejto akcii bola bezplatná a zúčastniť sa jej mohol naozaj každý. Pán Bárdy z farmy Jasenové-Kľače vysvetlil aký je hlavný rozdiel medzi mäsom, ktoré kupujeme bežne vo veľkoobchodoch a tým, ktoré kúpime priamo u chovateľa či na biofarme. Taktiež nás oboznámil čo má predchádzať správnej príprave mäsa pred tým, než z neho pripravíte steaky a čomu sa vyhnúť pri príprave.
Počas príjemného rozprávania pripravoval jeho šikovný kuchár nielen steaky z hovädzieho mäsa, ale taktiež špeciality z kozieho mäsa či bravčovej panenky, pochádzajúce priamo z jeho farmy.
Vôňa rozliehajúca po priestoroch tejto rodinnej kuchynky si našla cestu i na ulicu, z ktorej sa k nám pridali i okoloidúci. Tí túto akciu veľmi chválili a podobne ako my, si pochutnali na steakových špecialitách. Všetci sme odchádzali so skvelým zážitkom, plní dobrého jedla a tešiaci sa na ďalšiu akciu, ktorá sa uskutoční v blízkej dobe opäť v Kuchynke.
Pán kuchár nám prezradil aj jeho overený recept na skvelé Diabolské medailónky, ktoré chutili všetkým (aj tým, ktorí na chilli nie sú veľmi zvyknutí).
Diabolské medailónky
Suroviny:
- hovädzia sviečkovica
- sladká sójová omáčka ABC
- chilli omáčka
- soľ
- mleté čierne korenie
- domáce bylinkové maslo
Postup:
Hovädziu sviečkovicu si naporcujeme ne medailónky, ktoré sú hrubé približne 2 cm.
Opečieme sprudka z každej strany aby sa mäso dobre zatiahlo a následne ho necháme pomaly opekať počas 5 - 7 minút.
Medailónky vyberieme, osolíme, okoreníme a zabalíme do alobalu, takto ich necháme dôjsť približne 5 minút.
Do výpeku pridáme sladkú sójovú omáčku, chilli omáčku a necháme prejsť teplom aby sa zohriala. Prípadne ak sa bude omáčka zdať hustá, pridáme trochu čistej vody.
Medialonky podávame preliate omáčkou spolu so šalátom.
Pre tých, ktorí sa tohto úžasneho a chutného workshopu nezúčastnili prinášame krátky fotoreport.
Mäso je vhodné nechať po upečení 5 minút ,,dôjsť" v alobale
Nechávame si chutnať :)
Pripravuje sa ďalšia várka
.. s roztopeným domácim bylinkovým maslom to chutí najlepšie!
Diabolské medailónky v boli skvelou čerešničkou na torte