NajRecept.sk Pečivo Mäkkučké žemličky
Mäkkučké žemličky
Recept Mäkkučké žemličky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tento recept je z knižky APETIT Edice - Slané pečení. Trošku som sa bála výsledku, pretože úplne prvý recept, ktorý som robila podľa tejto knižky, mi nevyšiel. No napriek tomu recept predčil moje očakávania. Žemličky sú chrumkavé a zároveň mäkkučké. Recept je na 8 kusov

Spinava kuchyna je s    ·   14.2.2014

Mäkkučké žemličky

Tento recept je z knižky APETIT Edice - Slané pečení. Trošku som sa bála výsledku, pretože úplne prvý recept, ktorý som robila podľa tejto knižky, mi nevyšiel. No napriek tomu recept predčil moje očakávania. Žemličky sú chrumkavé a zároveň mäkkučké. Recept je na 8 kusov

Suroviny
7 g balenie
sušené droždie
1 KL
cukor
500 g
hladká pšeničná múka
250 - 300 ml (vlažné)
mlieko
50 g (zmäknuté)
maslo
1 ks
vajce
na potretie
žĺtok
na posypanie
soľ
na posypanie
semienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z droždia, štipky cukru, hrste múky a 150 ml vlažného mlieka necháme vzísť kvások.
  2. Následne pridáme všetky zvyšné suroviny (mlieko pridávajte postupne, je možné že všetko nepoužijete prípadne budete ho potrebovať viac).
  3. Vypracujte elastické cesto, prikryte utierkou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť.
  4. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem vyklopte ho a rozdeľte na 8 rovnakých časti. Každú si rozdeľte na tri rovnaké časti, urobte z nich "hadíka" a zapleťte ich do vrkoča.
  5. Žemličky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 30 - 45 minút.
  6. Vykysnuté žemličky potrite žĺtkom, posypte soľou a semienkami podľa chuti a pečte v rúre pri 220°C cca 20 - 25 minút dozlatista. (rúru vyhrejte na 220°C spolu s plechom na jej spodku a po vložení žemličiek do rúry, na plech nalejte pohár vody a ihneď zavrite).
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár