Počuli ste už slovo biga? Ani ja nie, dokým som si nekúpila knihu The Italian Cookery Course (mimochodom recenzia čoskoro!). Biga je akési predcesto, ktoré si pripravíte deň pred pečením chleba, ono vám v noci v chladničke pekne nakysne a vy ho potom pridáte k zvyšným surovinám a vypracujete cesto. Tak čo, máte chuť na pravý taliansky chlieb zo semolínovej múky?
Počuli ste už slovo biga? Ani ja nie, dokým som si nekúpila knihu The Italian Cookery Course (mimochodom recenzia čoskoro!). Biga je akési predcesto, ktoré si pripravíte deň pred pečením chleba, ono vám v noci v chladničke pekne nakysne a vy ho potom pridáte k zvyšným surovinám a vypracujete cesto. Tak čo, máte chuť na pravý taliansky chlieb zo semolínovej múky?
Do misky si dáme múku, v druhej miske zmiešame droždie s vodou a vlejeme ho do múky.
Všetko spolu premiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky.
Na ďalší deň biga vytiahneme asi 1 hodinu predtým ako pôjdeme zamiesiť cesto na chlieb.
Semolínový chlieb:
Zmiešame obe múky so soľou a mletým čiernym korením.
Sušené droždie rozmiešame vo vode a vlejeme k suchým ingredienciám.
Pridáme uvedené množstvo biga a všetko spolu premiešame.
Cesto vyklopíme na dosku a hnietime ho asi 10 minút.
Misku si vytrieme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť cca 1 - 1 a pol hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme dva bochníky (tvar je na vás :)) a dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu alebo kým nezdvojnásobia objem.
Rúru vyhrejeme na 240°C, na spodok dáme plech (hrejeme spolu s rúrou), na spodný plech vylejeme pohár studenej vody, vložíme chlebíky a pečieme ich cca 30 - 40 minút.
Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste