Navážime si múky a spolu so soľou zmiešame vo väčšej nádobe.
Do vlažného mlieka pridáme trochu cukru a droždie.Kvások potom vlejeme do pripravenej múky, pridáme zvyšok cukru, vajce, olej a masu dôkladne vymiesime.
Postupne pridávame vlažnú vodu, aby nám vzniklo vláčne cesto.
Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 45 - 60 min.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a môžeme tvoriť malé chlebíky, žemličky, rohlíčky, tyčinky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a trošku osolíme.
Žemličky môžeme posypať zmesou semiačok (ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamové). Tyčinky môžeme posypať sezamom, makom, kmínom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Z cesta si môžeme upiecť aj pizzu. Ale pozor, cesto je viac chlebovej chuti, tak nie každému sa to môže na pizzu hodiť a chutiť. Ja som robila pizzu Hawai (paradajkový pretlak, šunka, syr, ananás, oregano) a jednu zeleninovú (paradajkový pretlak, šunka, syr, paprika, paradajky, kukurica, oregano).