NajRecept.sk Dezerty Rumové babá
Rumové babá
Recept Rumové babá
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Ide o rumový koláčik, ktorý určite nájdete v každej dobrej talianskej cukrárni. Ale tomu upečenému v Neapole, odkiaľ vlastne táto dobrota pochádza, sa nevyrovná asi žiadny iný. Ja som sa pokúsila ho upiecť a výsledok ma príjemne prekvapil. Suroviny sú približne na 20-22 kusov do formičiek s rozmerom cca 4x5 cm.

moj sladky svet    ·   12.11.2013

Rumové babá

Ide o rumový koláčik, ktorý určite nájdete v každej dobrej talianskej cukrárni. Ale tomu upečenému v Neapole, odkiaľ vlastne táto dobrota pochádza, sa nevyrovná asi žiadny iný. Ja som sa pokúsila ho upiecť a výsledok ma príjemne prekvapil. Suroviny sú približne na 20-22 kusov do formičiek s rozmerom cca 4x5 cm.

Suroviny
300 g
hladká múka
4 ks
vajce
100 g (izbovej teploty)
maslo
2 PL
cukor
trochu
soľ
1 PL
voda
10 g (čerstvé)
droždie

Sirup:

600 ml
voda
500 ml (môže byť aj menej - závisí od toho, aký je rum silný)
rum
10 PL
cukor
trochu
citrónová aróma
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vo vode roztopíme droždie a zmiešame ho spolu s ostatnými surovinami.

  2. Všetko spolu vyšľaháme šľahačom s nádstavcami na cesto do hladkého cesta.

  3. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

  4. Potom ho rozdelíme pomocou dvoch lyžíc do formičiek asi do polovice (alebo trošku viac) a necháme ich znovu kysnúť, kým dosiahnu vrchný okraj, ako je to na fotke.

  5. Dáme do rúry na 180 °C a upečieme do zlatista. Necháme ich vychladnúť.

  6. Medzitým si uvaríme sirup:

    Prevaríme vodu s cukrom a potom prilejeme rum a arómu. Necháme vychladnúť.

  7. Koláčiky namáčame do sirupu tak, že ich necháme v ňom minútu - dve plávať, kým zväčšia svoj objem.

  8. Ukladáme ich do uzatvoriteľnej nádoby.

Uvedené množstvo sirupu je presne také, aké potrebujeme na uvedené množstvo koláčikov. Koláčiky musia byť šťavnaté a po jemnom stlačení má vytekať sirup.

Keď sú už poukladané koláčiky v nádobe, zalejeme ich ešte sirupom, ktorý nám zostal a necháme postáť, aby vsiakol do nich.

Babá zvyknú potierať nakoniec ešte marhuľovou marmeládou alebo želatínou, aby dostali pekný lesk. Môžeme ich aj pozdĺžne rozkrojiť a naplniť šľahačkou alebo vanilkovým krémom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár