Ide o rumový koláčik, ktorý určite nájdete v každej dobrej talianskej cukrárni. Ale tomu upečenému v Neapole, odkiaľ vlastne táto dobrota pochádza, sa nevyrovná asi žiadny iný. Ja som sa pokúsila ho upiecť a výsledok ma príjemne prekvapil. Suroviny sú približne na 20-22 kusov do formičiek s rozmerom cca 4x5 cm.
Ide o rumový koláčik, ktorý určite nájdete v každej dobrej talianskej cukrárni. Ale tomu upečenému v Neapole, odkiaľ vlastne táto dobrota pochádza, sa nevyrovná asi žiadny iný. Ja som sa pokúsila ho upiecť a výsledok ma príjemne prekvapil. Suroviny sú približne na 20-22 kusov do formičiek s rozmerom cca 4x5 cm.
Vo vode roztopíme droždie a zmiešame ho spolu s ostatnými surovinami.
Všetko spolu vyšľaháme šľahačom s nádstavcami na cesto do hladkého cesta.
Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Dáme do rúry na 180 °C a upečieme do zlatista. Necháme ich vychladnúť.
Medzitým si uvaríme sirup:
Prevaríme vodu s cukrom a potom prilejeme rum a arómu. Necháme vychladnúť.
Koláčiky namáčame do sirupu tak, že ich necháme v ňom minútu - dve plávať, kým zväčšia svoj objem.
Ukladáme ich do uzatvoriteľnej nádoby.
Uvedené množstvo sirupu je presne také, aké potrebujeme na uvedené množstvo koláčikov. Koláčiky musia byť šťavnaté a po jemnom stlačení má vytekať sirup.
Keď sú už poukladané koláčiky v nádobe, zalejeme ich ešte sirupom, ktorý nám zostal a necháme postáť, aby vsiakol do nich.
Babá zvyknú potierať nakoniec ešte marhuľovou marmeládou alebo želatínou, aby dostali pekný lesk. Môžeme ich aj pozdĺžne rozkrojiť a naplniť šľahačkou alebo vanilkovým krémom.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste