Raz som na facebooku videla, že niekto zháňa semolínovú múku. Nemala som ani poňatia čo to je. Začala som pátrať a zistila som, že je to múka z tvrdej pšenice, z ktorej sa bežne robia pravé talianske cestoviny. Nejako som ju nevyhľadávala až raz, keď som bola v Bille som ju uvidela a povedala som si, že z nej skúsim niečo vykúzliť. A tak som vykúzlila talianske cestoviny tagliatelle. Taliani majú množstvo všelijakých druhov cestovín. Fettucine, spaghetti, farfalle, macaroni, pappardelle a mnoho ďalších, o ktorých som ani nevedela, že existujú ako napríklad radiatori či pici. Tagliatelle neboli pre mňa veľká neznáma, videla som ich v obchode a keďže preferujem doma pripravené cestoviny (kupujem iba tie, ktorých tvar doma ťažko docielim a ktoré ma zaujmú) tak som sa rozhodla, že prvý pokus so semolínovou múkou budú práve ony.
Raz som na facebooku videla, že niekto zháňa semolínovú múku. Nemala som ani poňatia čo to je. Začala som pátrať a zistila som, že je to múka z tvrdej pšenice, z ktorej sa bežne robia pravé talianske cestoviny. Nejako som ju nevyhľadávala až raz, keď som bola v Bille som ju uvidela a povedala som si, že z nej skúsim niečo vykúzliť. A tak som vykúzlila talianske cestoviny tagliatelle. Taliani majú množstvo všelijakých druhov cestovín. Fettucine, spaghetti, farfalle, macaroni, pappardelle a mnoho ďalších, o ktorých som ani nevedela, že existujú ako napríklad radiatori či pici. Tagliatelle neboli pre mňa veľká neznáma, videla som ich v obchode a keďže preferujem doma pripravené cestoviny (kupujem iba tie, ktorých tvar doma ťažko docielim a ktoré ma zaujmú) tak som sa rozhodla, že prvý pokus so semolínovou múkou budú práve ony.
Odvážime si múku, vysypeme ju na pracovnú dosku a v strede urobíme väčšiu jamku. Do jamky vlejeme 3 vajíčka.
Na obrázku sú iba 2 vajíčka, ale to iba pre porovnanie. To vyššie je samozrejme domáce a to pod ním je kúpené v bežnom supermarkete. Na obale bežne kúpených vajec dokonca písali, že sú EXTRA žlté. No posúďte sami.
Keď sa nám už nedarí pracovať s nožom tak začneme rukami spracovávať cesto, až nám vznikne tuhé, no trošku lepivé cesto.
Môže sa vám stať, tak ako mne, že vám cesto už viac múky nepríjme, závisí to od vajec, ich veľkosti a pod. Túto zvyšnú múku však nevyhadzujte, zíde sa vám na podsypávanie cesta pri vaľkaní.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
Časti, ktoré sú kratšie a ostatné zbytky nechajte obschnúť len tak a použite ich napríklad do polievky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste