Prísady na cesto zmiešame a vypracujeme vláčne cesto.
Rozdelíme na polovice.
Formu na koláč si vymastíme, polovicu cesta rozvaľkáme na väčší priemer formy a formu ním vyložíme tak, aby cesto ľahko presahovalo okraje.
Okraj cesta potrieme vajíčkom.
Dno prepichneme niekoľkokrát vidličkou.
Prísady na plnku zmiešame a vložíme dovnútra koláča tak, aby množstvo zodpovedalo objemu formy, tj. aby bol horný okraj formy zarovnaný až po vrch.
Rozvaľkáme druhú polovicu cesta na priemer formy a zakryjeme koláč.
Okraje zlepíme, vrchnú vrstvu poprepichujeme vidličkou alebo na pár miestach prerežeme.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme cca 30 min pri 180 ˚ C, kým cesto nie je ružové.
Pre ozvláštnenie alebo pre slávnostné príležitosti z druhej polovice cesta vykrajujeme tvary, napríklad hviezdičky, kvietky a rovnomerne nimi poukladáme vrch koláča tak, aby sa čiastočne prekrývali.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste