a trhu sme kúpili 15 kg sliviek. Vraj keď bude čas zavaríme pár pohárov pre hladné krky mojich súrodencov (vo všeobecnosti zavárané ovocie neuznávam, už pre ten vysoký obsah cukru a mizivé množstvo vitamínov ktoré po tomto procese v ovocí zostane, ale ak ho máte naozaj radi, tak raz za čas to snád neuškodí). Pár pohárov sme zavarili a zvyšnú (naozaj veľkú kopu) sliviek som si servírovala na tanier stále do dokola. "Natália nechaj niečo aj na koláč" neustále ma upozorňovala mama. "A nieje ich škoda?" oponovala som jej s smutným výrazom v očiach. Nakoniec som mala plné bruško aj ja, a aj do pečenia koláča sme sa pustili. Milujem chvíle keď sa spolu s mamou zmietame v kuchyni a každá z nás svojim spôsobom prikladá ruku k dielu. Ona uprednostňuje tradície a ja zase zdravšie alternatívy. A takto vzniká vegánska podoba typického babičkinho báleša. Tak dobrú chuť! :)
a trhu sme kúpili 15 kg sliviek. Vraj keď bude čas zavaríme pár pohárov pre hladné krky mojich súrodencov (vo všeobecnosti zavárané ovocie neuznávam, už pre ten vysoký obsah cukru a mizivé množstvo vitamínov ktoré po tomto procese v ovocí zostane, ale ak ho máte naozaj radi, tak raz za čas to snád neuškodí). Pár pohárov sme zavarili a zvyšnú (naozaj veľkú kopu) sliviek som si servírovala na tanier stále do dokola. "Natália nechaj niečo aj na koláč" neustále ma upozorňovala mama. "A nieje ich škoda?" oponovala som jej s smutným výrazom v očiach. Nakoniec som mala plné bruško aj ja, a aj do pečenia koláča sme sa pustili. Milujem chvíle keď sa spolu s mamou zmietame v kuchyni a každá z nás svojim spôsobom prikladá ruku k dielu. Ona uprednostňuje tradície a ja zase zdravšie alternatívy. A takto vzniká vegánska podoba typického babičkinho báleša. Tak dobrú chuť! :)
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru. Necháme aspoň 10 min. postáť.
Do múky si dáme cukor trošku soli, kvások a roztopené vychladené maslo.
Vymiešame cesto.
Dáme kysnúť a po vykysnutí ešte raz premiešame a prenesieme na maslom vymastený plech.
Na cesto husto rozložíme čerstvé slivky a posypeme posýpkou z bieleho maku (namletý mak zmiešaný so sirupom agáve, tak aby sa vytvorili také "drobky") a priložíme ešte pár plátkov rastlinného (Alsan) masla.
Trúbu si predhrejeme na 185 °C a koláč dáme do trúby. Pečieme do zlatista (asi 20 min).
A hotovo. Môžeme mlsať! Pozor aby ste si nepopálili jazyk a bruško :)
Mimochodom biely mak som kúpila na farmárskych trhoch v Nitre. Gabriela Čechovičová ponúka ešte aj šedý a hnedý. Pre viac info skočte na stránku http://makzjarnej.blogspot.sk/
[puregallery]Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste