Verím, že ak vyskúšate, nebudete sklamaní. Vrele doporučujem tieto mini tekvičky :-) Tomuto receptu sa naozaj veľmi teším. Okrem toho že tekvičky z kysnutého cesta pravdepodobne vyvolajú úsmev na tvári Vašich najbližších, pre ktorých ich s láskou upečiete, sú aj chuťovo výborné. Cesto je veľmi chutné a mäkké aj na druhý deň. Tieto tekvicu pripomínajúce koláčiky môžete konzumovať iba tak, alebo na raňajky s maslom a džemom, ale aj ako žemličky k nejakej polievke. Základom je dobre vypracované kysnuté cesto, ktoré je trochu redšie ako zvyknem robiť ale napriek tomu sa s ním celkom dobre pracovalo. Ostatné je už iba hračka. Keďže som nedostala tekvicové pyré v konzerve, tak som si ho vyrobila doma sama. Nie je to nič náročné, podrobnejšie v postupe. Tekvicu som doma nikdy nepiekla ale z detstva si pamätám, ako moja starká vždy mala v záhrade okrem bežnej tekvice aj tekvicu na pečenie a veru bola to skvelá lakocinka. Použila som maslovú tekvicu - butternut squash, ktorá je sladšia ako Hokaido tekvica - tá sa hodí skôr na varenie. Keďže som nemala odhad, koľko tej tekvice treba upiecť, tak sa mi zvýšilo veľa tekvicového pyré a urobila som ešte jednu tekvicovú tortu.
Verím, že ak vyskúšate, nebudete sklamaní. Vrele doporučujem tieto mini tekvičky :-) Tomuto receptu sa naozaj veľmi teším. Okrem toho že tekvičky z kysnutého cesta pravdepodobne vyvolajú úsmev na tvári Vašich najbližších, pre ktorých ich s láskou upečiete, sú aj chuťovo výborné. Cesto je veľmi chutné a mäkké aj na druhý deň. Tieto tekvicu pripomínajúce koláčiky môžete konzumovať iba tak, alebo na raňajky s maslom a džemom, ale aj ako žemličky k nejakej polievke. Základom je dobre vypracované kysnuté cesto, ktoré je trochu redšie ako zvyknem robiť ale napriek tomu sa s ním celkom dobre pracovalo. Ostatné je už iba hračka. Keďže som nedostala tekvicové pyré v konzerve, tak som si ho vyrobila doma sama. Nie je to nič náročné, podrobnejšie v postupe. Tekvicu som doma nikdy nepiekla ale z detstva si pamätám, ako moja starká vždy mala v záhrade okrem bežnej tekvice aj tekvicu na pečenie a veru bola to skvelá lakocinka. Použila som maslovú tekvicu - butternut squash, ktorá je sladšia ako Hokaido tekvica - tá sa hodí skôr na varenie. Keďže som nemala odhad, koľko tej tekvice treba upiecť, tak sa mi zvýšilo veľa tekvicového pyré a urobila som ešte jednu tekvicovú tortu.
Najskôr si pripravíme pyré z tekvice. Pyré si môžete pripraviť aj deň vopred. Ak si pripravíte väčšie množstvo, kľudne si ho môžete nadávkovať do sáčkov a uskladniť v mrazničke. V prípade potreby použijeme rozmrazené pyré.
Tekvicu umyjeme, osušíme a rozpolíme.
Pod tekvicu môžeme dať papier na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do mäkka. Trvá to zhruba 50 - 60 minút.
Po upečení tekvicu necháme vychladnúť. Šupka sa pekne oddeľuje.
Pyré je hotové :-)
Cesto
Dáme bokom vychladiť.
Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások.
Ak by sa nám cesto príliš lepilo, pridáme máličko múky.
Vymiesené cesto preložíme do olejom potretej misky a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť zhruba 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
Nakysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na dve polovice.
Každú polovicu pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Ja som pokrájala len na 10, ale doporučujem menšie kúsky, krajšie vyniknú koláčiky.
Spracujeme do malých bochníkov.
Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Po vybratí koláčikov z rúry potrieme roztopeným maslom (dostanú pekný lesk a krásne voňajú po masle), z narezaných jadierok orechov napicháme stonky a necháme úplne vychladnúť na papieri.
Ak dávame z plechu dole ešte teplé koláčiky, môže sa stať, že sem-tam kúsok zo spodu ostane na papieri.
Možno by bolo vhodné pred pečením potrieť papier tenkou vrstvou oleja. Závisí to tiež aj od kvality papiera na pečenie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste