Pri slove guláš sa každému pred očami vynorí hŕba mäsa. Samozrejme, že aj ja si rada pochutím na pravom guláši, ale mám rada aj jeho bezmäsitú obmenu.
Pri slove guláš sa každému pred očami vynorí hŕba mäsa. Samozrejme, že aj ja si rada pochutím na pravom guláši, ale mám rada aj jeho bezmäsitú obmenu.
Fazuľu namočíme na noc, namočením sa skracujeme doba prípravy, vodu z fazule pred pridaním do hrnca zlejeme a tým čiastočne zabránime nepríjemnému nafukovaniu.
Do hrnca dáme masť príp. olej, keď je rozohriata tak pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú pomaly smažíme do mäkka.
Keď je z cibule takmer kaša, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a hneď ako nám zavonia, pridáme pikantnú gulášovú pastu (podľa chuti, ja som pridala 1 polievkovú lyžicu a guláš bol dosť pikantný), sladkú aj údenú papriku, premiešame.
Chvíľu smažíme (dáme pozor aby nám paprika nezhorela), pridáme lečo, prikryjeme a dusíme asi 15 minút.
Keď je všetko podusené pridáme vodu a namočenú fazuľu. Zatiaľ nesolíme! (fazuľa by sa nám neuvarila).
Keď je fazuľa takmer uvarená, tak pridáme na kocky nakrájané zemiaky a guláš osolíme.
Kým sa nám zemiaky varia, v miske si pripravíme halušky:
K vajíčku postupne prisypávame polohrubú múku až kým sa nám nevytvorí elastické cesto, stále trocha lepivé (nerobte ho príliš husté, lebo halušky budú ako guma).
Do vriacej polievky cez sitko nahádžeme halušky (ak nemáme sitko na halušky tak ich môžme vykrajovať čajovou lyžičkou).
Varíme kým sú halušky mäkké.
Guláš nakoniec okoreníme, ak je to potrebné aj osolíme prípadne pridáme viac pikantnej pasty, nastrúhame zemiak a necháme prejsť varom.
Keď guláš odstavíme prisypeme asi dve čajové lyžičky majoránky.
Podávame s chlebíkom (najlepšie domácim :))
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste