Cvikla, pomaranč a čokoláda. Skvelá trojka, ktorá sa k sebe hodí nie len po gurmánskej stránke. Všetky tieto tri skvelé suroviny sú prospešné aj pre naše zdravie. Cvikla znižujúca hladinu cholesterolu v krvi zároveň úspešne udržiava náš krvný tlak na uzde podobne ako čokoláda, ktorá chráni naše srdce pred infarktom. Týchto dvoch bojovníkov proti srdcovo-cievnym ochoreniam skvele dopĺňa pomaranč bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré sú viac ako prospešné pre naše zdravie. Tak teda hor sa do zdravého pečenia!
Cvikla, pomaranč a čokoláda. Skvelá trojka, ktorá sa k sebe hodí nie len po gurmánskej stránke. Všetky tieto tri skvelé suroviny sú prospešné aj pre naše zdravie. Cvikla znižujúca hladinu cholesterolu v krvi zároveň úspešne udržiava náš krvný tlak na uzde podobne ako čokoláda, ktorá chráni naše srdce pred infarktom. Týchto dvoch bojovníkov proti srdcovo-cievnym ochoreniam skvele dopĺňa pomaranč bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré sú viac ako prospešné pre naše zdravie. Tak teda hor sa do zdravého pečenia!
Cviklu si najemno nastrúhame a vytlačíme z nej šťavu, avšak nie všetku, tak aby v nej ostalo trocha vlhkosti. Šťavu odložíme nabok.
Oddelíme si žĺtka od bielkov.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
K žĺtkom pridáme cukor, mletý klinček, štipku soli a lyžicu rumu a všetko to vyšľaháme do nadýchanej peny.
V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom a dobre premiešame.
Následne pridáme nastrúhanú cviklu, postrúhané mandle a sneh.
Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri 170 °C približne 35 - 40 minút, kým je cesto dobre upečené (spravíme test so špajdľou).
Kým sa nám koláč pečie pripravíme si potrebné ingrediencie na sirup a záverečné zdobenie koláča:
Cviklovo-pomarančový sirup
Do hrnca precedíme vytlačenú šťavu z cvikly a pridáme šťavu z polky pomaranča. Sirup začneme robiť až keď koláč bude upečený, potrebujeme ho teplý.
Medzitým si ešte nastrúhame čokoládu.
Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry.
Hrniec s pripravenou šťavou dáme variť, pridáme kopcovitú lyžicu trstinového cukru a na miernom plameni varíme asi 2 minúty.
Sirup odstavíme, koláč popicháme nožom (nebojte sa, spravte do neho toľko dierok koľko sa doňho zmestí :D) a sirup vylejeme na koláč.
Počkáme kým nám úplne vsiakne (môžme mu pomôcť a dobre ho rozotrieme, otáčame plechom).
Keď nám sirup vsiakne tak koláč posypeme strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste