NajRecept.sk Pečivo Voňavá Vianočka
Voňavá Vianočka
Recept Voňavá Vianočka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Bistro 69

Bistro 69    ·   28.9.2013

Voňavá Vianočka

Suroviny
50 dkg
polohrubá múka
soľ
18 dkg
maslo
štipka
muškátový oriešok
10 dkg
práškový cukor
3 ks
žĺtok
1 balenie
vanilkový cukor
1 ks ( na potretie)
vajce
hrsť (vopred namočené v rume)
hroznienka
hrsť (nasekané)
mandle

Kvások:

droždie
5 dkg
1 PL
cukor
1 PL
múka
250 ml (vlažné)
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Múku so štipkou soli zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme ostatné prísady a vypracujeme najprv vareškou, potom rukami hustejšie cesto.

  2. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.

  3. Potom cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky a splietame ich po štyroch, troch a dvoch vrkočov. Z nich zložíme vianočku a ešte necháme ½ hodiny kysnúť.

  4. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a prizdobíme mandľami a vložíme do vyhriatej rúry. Vianočku pečieme 25 minút pri 200 ºC.

  5. Špajdľou vyskúšame, či je upečená. Ak na drievku nezostane cesto, je upečená. Necháme ju vychladnúť.

  6. Môžeme ju pocukrovať a podávame ako sviatočné raňajky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár