Múku so štipkou soli zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme ostatné prísady a vypracujeme najprv vareškou, potom rukami hustejšie cesto.
Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
Potom cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky a splietame ich po štyroch, troch a dvoch vrkočov. Z nich zložíme vianočku a ešte necháme ½ hodiny kysnúť.
Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a prizdobíme mandľami a vložíme do vyhriatej rúry. Vianočku pečieme 25 minút pri 200 ºC.
Špajdľou vyskúšame, či je upečená. Ak na drievku nezostane cesto, je upečená. Necháme ju vychladnúť.
Môžeme ju pocukrovať a podávame ako sviatočné raňajky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste