Akú zeleninu máte najradšej? U mňa na celej čiare vedú paradajky. Potom dlho nič a ďalej v tesnom závese uhorky, papriky, mrkva, cvikla a všetko ostatné. Ale hlavne tie paradajky. Na pečenie ich väčšinou kupujem, asi nikdy sa mi ich nepodarí vypestovať viac ako na okamžité zjedenie – buď mám malú záhradku alebo veľkú spotrebu. Samozrejme nie sú tak chutné, ako tie moje, ale pomalým pečením aj z nich dostaneme to najlepšie.
Akú zeleninu máte najradšej? U mňa na celej čiare vedú paradajky. Potom dlho nič a ďalej v tesnom závese uhorky, papriky, mrkva, cvikla a všetko ostatné. Ale hlavne tie paradajky. Na pečenie ich väčšinou kupujem, asi nikdy sa mi ich nepodarí vypestovať viac ako na okamžité zjedenie – buď mám malú záhradku alebo veľkú spotrebu. Samozrejme nie sú tak chutné, ako tie moje, ale pomalým pečením aj z nich dostaneme to najlepšie.
Z paradajok vykrojíme nejedlú časť od stopky (netuším, ako sa volá, napadá ma iba bubák), veľké nakrájame na štvrtiny, menšie iba rozpolíme a poukladáme na plech. Na začiatku sa ich možno zdá veľa, sú natlačené na seba, ale pečením sa odparí voda a zmenšia objem minimálne o polovicu.
Medzi ne vtlačíme olúpané strúčiky cesnaku, ideálne tak, aby sa kúpali v šťave, ktorú pustia paradajky.
Osolíme, zalejeme olejom, pokladieme bylinkami a pečieme na 150°C cca tri hodiny.
Cesnak rozpučíme vidličkou, stonky z byliniek vyhodíme (lístky, ktoré neopadali stiahneme do paradajok) a obsah pekáča zhrnieme do fľaštičiek.
Sterilizujeme pri 80 °C 20 minút.
Zvyšok z plechu povytierame dobrým chlebíkom alebo špagetami (u nás to vyhrali domáce tagliatelle a trocha parmezánu).
Niečo navyše:
- ak nemáme čas, možeme piecť pri 170-180°C asi hodinu, ale výsledok je iný – sú vodnatejšie a nemajú tak koncentrovanú chuť - veľkých paradajok sa do pekáča vojde viac štvrtiniek ako polovičiek, inak je to jedno - cesnak nasekaný a rozhádzaný na povrchu stmavne a vysuší sa, preto celé strúčiky a pekne až na dno. Obzvlášť pri pečení s vyššou teplotou - ak má tymián zdrevnatené stonky, je lepšie lístky z nich stiahnuť. Mäkké stačí natrhať na menšie kúsky - tymián sa dá nahradiť dobromysľou, tá mi na záhradke rastie skoro ako burinaKaždý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste