Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie, vytrieme maslom a posypeme strúhankou. Polovice sliviek nakladieme odrezanou plochou dole tesne vedľa seba na vrstvu strúhanky. Cukor zmiešame s mletou škoricou a so zmesou posypeme slivky.
Pripravíme piškótové cesto: Žĺtky s 5 lyžicami cukru vyšľaháme na jemnú penu. Pridáme olej, znovu prešľaháme. Z bielkov elektrickým šľahačom vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame zvyšný cukor. Do žĺtkovej peny postupne vsypeme múku, prášok do pečiva, potom primiešame aj sneh z bielkov.
⅔ piškótového cesta rovnomerne nalejeme na slivky.
Do zvyšného cesta vmiešame kakaový prášok a nalejeme ho na bielu vrstvu cesta. Opatrne premiešame, aby vzniknuté cesto bolo pruhované.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry. Pri strednej teplote (180/165 °C) pečieme približne 25 minút.
Po vychladnutí koláč obrátime, aby cesto tvorilo spodnú vrstvu a odstránime papier na pečenie.
Medzitým pripravíme vanilkový krém: Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Zo zmäknutého masla a práškového cukru vyšľaháme krém a postupne primiešame vychladnutý vanilkový puding.
Vrstvu sliviek na „obrátenom“ koláči rovnomerne potrieme slivkovým lekvárom a na to navrstvíme vanilkový krém, ktorý na záver posypeme strúhanou čokoládou.
Počkáme, kým krém trochu stuhne, a hotový koláč posypeme nastrúhanou čokoládou. Nakrájame na kocky a servírujeme.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste