Mám veľmi rada ryby, doma však túto lásku so mnou nikto nezdieľa. Pripravovať ich iba pre seba, a pre ostatných niečo iné, sa mi nechce. Ľady sa prelomili s týmto receptom , dovtedy by ma vo sne nenapadlo variť z lososa polievku, keď opečený s kyslou smotanou s kôprom a kúskom tmavého chleba sa mi zdal priam dokonalý (dokonalejší je už iba údený alebo Gravad Lax). Trošku som si recept prispôsobila a upravila k obrazu svojmu a predložila výsledok rodine. Po druhej duple bolo jasné, že nie naposledy. Napriek averzii šéfkuchárov k mrazeným rybám vyťahujem na to lososa z mrazničky. Priznám sa, že hlavne z ekonomických dôvodov, pretože čerstvé filety môžem kúpiť v nákupnom stredisku blízko pracoviska, rovnako aj lososie hlavy, ktoré by stačili na vývar, ale cenove by sa takýto obed posunul k výnimočným dalostiam. Na druhej strane by som ale ušetrila čas a rybu nakrájala na úhľadné kocky, na rozdiel od súčasnej situácie, keď filetovanie ostáva v štádiu „bolo by dobré sa to naučiť“. Obchádzam to spôsobom, pri ktorom budú asi profesionálnym kuchárom vlasy vstávať (ešte že sú poväčšine holohlaví), a moje kocky lososa sú kockami iba preto, že som ich tak pomenovala. Údaj o počte porcií mi v tomto prípade robí trochu starosti, pretože obyčajne neostane iba pri jenom tanieri na osobu, takže povedzme, že toto je na cca 8 tanierov
Mám veľmi rada ryby, doma však túto lásku so mnou nikto nezdieľa. Pripravovať ich iba pre seba, a pre ostatných niečo iné, sa mi nechce. Ľady sa prelomili s týmto receptom , dovtedy by ma vo sne nenapadlo variť z lososa polievku, keď opečený s kyslou smotanou s kôprom a kúskom tmavého chleba sa mi zdal priam dokonalý (dokonalejší je už iba údený alebo Gravad Lax). Trošku som si recept prispôsobila a upravila k obrazu svojmu a predložila výsledok rodine. Po druhej duple bolo jasné, že nie naposledy. Napriek averzii šéfkuchárov k mrazeným rybám vyťahujem na to lososa z mrazničky. Priznám sa, že hlavne z ekonomických dôvodov, pretože čerstvé filety môžem kúpiť v nákupnom stredisku blízko pracoviska, rovnako aj lososie hlavy, ktoré by stačili na vývar, ale cenove by sa takýto obed posunul k výnimočným dalostiam. Na druhej strane by som ale ušetrila čas a rybu nakrájala na úhľadné kocky, na rozdiel od súčasnej situácie, keď filetovanie ostáva v štádiu „bolo by dobré sa to naučiť“. Obchádzam to spôsobom, pri ktorom budú asi profesionálnym kuchárom vlasy vstávať (ešte že sú poväčšine holohlaví), a moje kocky lososa sú kockami iba preto, že som ich tak pomenovala. Údaj o počte porcií mi v tomto prípade robí trochu starosti, pretože obyčajne neostane iba pri jenom tanieri na osobu, takže povedzme, že toto je na cca 8 tanierov
Rozmrazeného lososa prekrojíme na 3 časti, aby sa nám pohodlne vošli do hrnca.
Varíme asi 10 minút a kúsky lososa vyberieme.
Z takto uvarených ide koža a kosti krásne dole a pritom nie sú vysušené, ani sa nerozpadávajú na prvočinitele. Pomáham si príborovým nožom, najskôr zlúpnem kožu a oškrabem všetko, čo nechcem jesť – tmavé mäso, tuk i blanky, potom oddelím jednotlivé časti ružového mäsa od kostí a nalámem na kúsky.
Časťou precedeného vývaru ich zalejeme aby nevyschli a všetok „odpad“ dáme naspäť do hrnca k zbytku vývaru a varíme ešte asi pol hodiny.
Medzitým si pripravíme zeleninu: Nemám rada varený stonkový zeler a pór, tak ich iba rozkrojím na veľké kusy, ktoré vo finále vyberiem. Ak s tým ale problém nemáte, kľudne ich tiež nakrájajte.
V kastróle zohrejeme maslo a olej a za neustáleho miešania opečieme na ňom všetku zeleninu (aj tie veľké kúsky, ktoré nebudeme jesť), zalejeme precedeným vývarom a varíme do mäkka, trvá to asi 20 minút.
Pridáme obsah misky s kúskami lososa, smotanu, a opäť privedieme k varu.
S kúskom chleba je to plnohodnotný obed a s pohárom vína skvelá večera, ktorou nepohrdnú ani tí, čo rybu veľmi nemusia. Bokom ostávajú už iba zarytí odporcovia tohto živočíčneho druhu, tým odporúčam v čase prípravy sa kuchyni celkom vyhnúť – rybí vývar svoju hlavnú ingredienciu nezaprie, aj keď samotná polievka už pekne vonia :-)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste