Máme na záhrade staručkú jabloň. Každý rok je na nej zopár jabĺk s tuhou šupkou a obyčajne opadajú skôr ako dozrejú, ale v lete je pod ňou tieň, v ktorom sa výborne popíja ranná kávička. Pravda, iba pokiaľ jablká nezačnú opadávať, priestor sa tým stane nebezpečnou zónou a popíjanie sa presunie do bezpečia pod okná. A ak sa aj podarí jablkám podarí dozrieť, nevyniknú extra chuťou, používam ich len do koláčov alebo na kompót, kde sa trpká chuť stratí alebo je dokonca výhodou. Tento rok som poslednú dávku obetovala na želé. Výborné je na nasucho opečené plátky bagetky, potrené maslom, ale aj k paštéte (o tej inokedy).
Máme na záhrade staručkú jabloň. Každý rok je na nej zopár jabĺk s tuhou šupkou a obyčajne opadajú skôr ako dozrejú, ale v lete je pod ňou tieň, v ktorom sa výborne popíja ranná kávička. Pravda, iba pokiaľ jablká nezačnú opadávať, priestor sa tým stane nebezpečnou zónou a popíjanie sa presunie do bezpečia pod okná. A ak sa aj podarí jablkám podarí dozrieť, nevyniknú extra chuťou, používam ich len do koláčov alebo na kompót, kde sa trpká chuť stratí alebo je dokonca výhodou. Tento rok som poslednú dávku obetovala na želé. Výborné je na nasucho opečené plátky bagetky, potrené maslom, ale aj k paštéte (o tej inokedy).
Jablká umyjeme, vykrojíme otlčené časti a stopky a aj s jadierkami nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Neliať jej zbytočne veľa – jablká majú tendenciu vyplávať na povrch, treba ich pritlačiť ku dnu.
Povaríme asi 20 minút.
Plátienko zviažeme, zavesíme nad misu a necháme šťavu vykvapkať. A áno, odoláme pokušeniu uzlíček postláčať a dostať tak šťavy čo najviac, naozaj sa zakalí. Čas závisí na priepustnosti tkaniny – od 2 hodín po celú noc.
Šťavu odvážime a na každého pol litra pridáme 200 g cukru a šťavu z jedného citróna (do hrnca som pridala na 15 minút hviezdičku badyánu a dve tyčinky škorice – nechcela som veľmi výraznú perníkovú príchuť).
V širokom kastróle varíme, odparujeme a zbierame penu, ak sa nejaká vytvorí (u mňa žiadna). Čas závisí od obsahu pektínu v jablkách, množstva šťavy, priemeru hrnca a stupňa varnej dosky, ale zhruba po pol hodine začneme kontrolovať hustotu kvapnutím na tanierik vybratý z mrazničky.
Ak sa kvapka nerozteká a podrží si tvar, je hotovo. Orientovať sa môžme aj teplomerom, ale funguje to aj bez neho – tekutina zmení zvuk a začne tvoriť praskajúce bubliny, vtedy je najvyší čas vyliať do čistých fľaštičiek, vypláchnutých alkoholom.
Sterilizovaním som sa nezdržiavala, želé mám v chladničke a s rýchlosťou, akou ubúda, mu nehrozí skazenie :-)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste