Máte radi tortillu? Sama o sebe žiadny zázrak, jednoduchá múčna placka, upečená nasucho, v regáloch obchodov ponúkaná medzi exotickými potravinami za nekresťanské peniaze. Je to škoda, pretože vďaka neutrálnej chuti sa z nej dá pripraviť množstvo rýchlych plnohodnotných jedál, ako stvorených pre vyhladnutú rodinu vyčerpanú niekoľkohodinovým blúdením lesom (alebo blúdením nákupnými strediskami…). Väčšina tortíl ponúkaných v marketoch je z múky, iba výnimočne sa dajú zohnať kukuričné, tým viac cena prekvapuje. V zložení je múka, voda, tuk, soľ a zopár éčok, ktoré zabezpečia, aby balíček mohol bez újmy ležať v regále aj pol roka a zďaleka cene nezodpovedá. Niekoľkokrát som skúšala upiecť si ich doma, ale obyčajne boli tvrdé a nedali sa ani prehnúť, zatočiť už vôbec nie. Posledné pokusy ale dopadli viac ako dobre, dokonca čerstvo upečená placka už nebola bez chuti, a ako bonus – minimum éčok. Niečo chémie tam predsa len ostalo, v recepte sú totiž dve strategické suroviny – kypriaci prášok a bravčová masť. Obe spolu sa postarajú, aby placky boli mäkké, ak to pravda nepokazíme málo teplou panvicou, na ktorej ich vysušíme do tvrdosti taniera na frisbee. Postup je veľmi jednoduchý, ale zaberá dosť času, jedna dávka trvá necelú hodinku aj so zohrievaním panvice, ale na prvýkrát to môže byť aj dlhšie.
Máte radi tortillu? Sama o sebe žiadny zázrak, jednoduchá múčna placka, upečená nasucho, v regáloch obchodov ponúkaná medzi exotickými potravinami za nekresťanské peniaze. Je to škoda, pretože vďaka neutrálnej chuti sa z nej dá pripraviť množstvo rýchlych plnohodnotných jedál, ako stvorených pre vyhladnutú rodinu vyčerpanú niekoľkohodinovým blúdením lesom (alebo blúdením nákupnými strediskami…). Väčšina tortíl ponúkaných v marketoch je z múky, iba výnimočne sa dajú zohnať kukuričné, tým viac cena prekvapuje. V zložení je múka, voda, tuk, soľ a zopár éčok, ktoré zabezpečia, aby balíček mohol bez újmy ležať v regále aj pol roka a zďaleka cene nezodpovedá. Niekoľkokrát som skúšala upiecť si ich doma, ale obyčajne boli tvrdé a nedali sa ani prehnúť, zatočiť už vôbec nie. Posledné pokusy ale dopadli viac ako dobre, dokonca čerstvo upečená placka už nebola bez chuti, a ako bonus – minimum éčok. Niečo chémie tam predsa len ostalo, v recepte sú totiž dve strategické suroviny – kypriaci prášok a bravčová masť. Obe spolu sa postarajú, aby placky boli mäkké, ak to pravda nepokazíme málo teplou panvicou, na ktorej ich vysušíme do tvrdosti taniera na frisbee. Postup je veľmi jednoduchý, ale zaberá dosť času, jedna dávka trvá necelú hodinku aj so zohrievaním panvice, ale na prvýkrát to môže byť aj dlhšie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste