100 ml mlieka zahrejeme s cukrom . Mlieko nesmie byť horúce lebo nevykysne droždie.
Pridáme rozmrvené droždie, zamiešame.
Poprášime jemne mukou a prikryjeme malým tanierikom (pokrievkou) a na teplom mieste necháme vykysnúť.
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame.
Potom pridáme smotanu, vajce, vykysnutý kvások a zbytok mlieka, ktoré sme si medzitým tiež prihriali. Vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť.
Naolejovanou lyžicou odkrajujeme kúsky cesta a rukami porozťahujeme cesto do placiek. Ak by sa Vám cesto lepilo na ruky, tak si môžete ruky potrieť olejom alebo silikónovu podložku (príp. tácku, tanier) potriež olejom a tak vytvarovať langoše.
Do rozpáleného oleja dáme zopár krúžkov očistenej ostrúhanej mrkvy alebo zemiakov, ktoré zabraňujú prepaľovaniu oleja. Vymeníme krúžky mrkvy alebo zemiakov podľa potreby.
Položíme langoš, stiahneme olej a smažíme ho z každej strany do zlatista.
Ihneď po vybratí potrieme langoš cesnakovou polevou.
Pred podávaním potrieme smotanou a posypeme postrúhaným syrom.
Ak nespotrebujete celé cesto, kľudne ho môžete v niktroténovom sáčku odložiť do chladničky. Cesto v chladničke vydrží aj 3-4 dni.
Dobrú chuť!