NajRecept.sk Dezerty Čokoládovo-karamelový koláč
Čokoládovo-karamelový koláč
Recept Čokoládovo-karamelový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Čo môže byť lepšie, než čokoláda a karamel ? Text receptu je redakčne upravený, pôvodný neskrátený recept nájdete tu: Čokoládovo karamelový koláč

Z ghetta blog    ·   27.8.2013

Čokoládovo-karamelový koláč

Čo môže byť lepšie, než čokoláda a karamel ? Text receptu je redakčne upravený, pôvodný neskrátený recept nájdete tu: Čokoládovo karamelový koláč

Suroviny

Cesto

1 ks
žĺtok
70 g
krupicový cukor
250 g
hladká múka
125 g
studené maslo
50 ml
studená voda

Karamel

100 g
krupicový cukor / kryštálový cukor
100 ml
smotana na šľahanie

Čokoládová náplň

2 ks
veľké vajíčko
100 ml
mlieko plnotučné
200 ml
smotana na šľahanie
200 g
kvalitná čokoláda
50 - 70 g
cukor (podľa chuti)
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto:
  1. Metličkou vymiešame žĺtok a cukor spolu s lyžicou vody, až kým bude zmes svetlá
  2. Na doku / silikónovú podložku si presypeme múku a soľ, a nahádžeme kusy pokrájaného studeného masla, ktoré vyváľame až kým sa neobalí
  3. Zmes mačkáme koncami prstov, až kým nebude pripomínať hrubší piesok
  4. Keď bude cesto pekne držať pokope, vytvoríme z neho nižšiu guľu s priehlbinou v strede
  5. Do priehlbiny nalejeme rozšľahaný žĺtok s cukrom a zbytkom vody
  6. Cesto rozpracujeme rýchlo, aby nebolo riedke a držalo nám pokope (ak vám bude pripadať moc suché, dolejte ešte trochu vody)
  7. Keď bude cesto držať pohromade môžete začať vaľkať, ale jednoduchšie je ho vložiť na pár minút do chladničky. Vyváľajte cesto na o niečo väčší kruh, než je forma (najlepšie s odopínateľnou spodnou časťou)
  8. Cesto preneste do maslom vymastenej a múkou posypanej formy, ak sa vám trocha potrhá, nič sa nedeje. Diery zalepte ďalším cestom a rovnako tak aj okraje. Dno prepichnite vidličkou
  9. Na cesto dajte papier na pečenie, ktorý zaťažte fazuľou
  10. Korpus pečte asi 9 minút zakrytý a pár minút odokrytý, na 180 stupňoch. Po vybratí nechajte trúbu zapnutú
Karamel
  1. Cukor vysypeme do hrnca so silnejším dnom a zapneme nízky plameň alebo teplotu. Vedľa si dáme zahrievať smotanu. Cukor nemiešajte, len čakajte.
  2. Keď bude štvrtina cukru rozpustená, môžete začať miešať
  3. Až bude karamel tmavo hnedý, veľmi pomaly prilejeme zohriatu smotanu. Dávajte si pozor na prskanie.
  4. Miešajte do tej doby, než bude karamel vyzerať, ako poleva. (možno budete mať v hrnci karamel obalený smotanov, no neskôr sa roztopí)
  5. Nechajte vychladnúť
Krém
  1. Vyšľahajte vajíčka s mliekom a zahrejte smotanu tesne k bodu varu.
  2. Pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, než je zmes hladká. Pokiaľ chcete, pridajte cukor.
  3. Nechajte vychladnúť asi 5 minút
  4. Prilejte čokoládovú zmes do vajec s mliekom a pomaly premiešavajte
Vychladený karamel naneste na dno predpečeného cesta a zarovnajte. Bude ho len slabá vrstva, tak sa nenaľakajte. Pomaly na karamel nalejte čokoládový krém. Pečte 30 minút, krém sa bude stále trochu triasť, podobne ako upečený cheesecake. Nechajte koláč vychladnú, najlepší je tak po dvoch hodinách.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár