Ako správne soliť jedlá?
Skúsenejšie a zručnejšie gazdinky solia jedlá od oka. Ako však jedlo správne osoliť aby bolo chutné? Malá pomôcka pre žienky, ktoré to so soľou občas neodhadnú:
- na 1 liter polievky dávkujeme 1 1/2 kávovej lyžičky soli,
- do cesta na pečivo, múčniky a knedle dávkujeme na 1 kilogram múky 1 polievkovú lyžicu,
- na 1 kilogram zemiakov 1 polievková lyžica,
- na pečené a dusené mäso pridáme 1 zarovnanú kávovú lyžičku na 1/2 mäsa.
Veľmi dôležite však je, kedy máme jedlo osoliť. Nedodržaním vyskúšaných rád, ktoré sú overené praxou je možné chuť hotového jedla znížiť, poprípade znížiť i jeho biologickú hodnotu. Kedy teda máme jedlo osoliť?
- mäsovú polievku osolíme keď začne vrieť,
- mäso na pečenie osolíme pred vložením do pekáča,
- hus je najvhodnejšie osoliť deň (večer) pred pečením zvnútra i zvonku,
- ryby osolíme pred pečením,
- pečeň a obličky osolíme zásadne až keď ich odtiahneme zo sporáka, pretože inak stvrdnú,
- zemiaky a zeleninu solíme až pred dovarením, aby sa z nich nevylúhovali minerálne látky,
- múku rozmiešame so soľou pred pridaním kvásku,
- cesto na knedle osolíme tak, že múku zmiešame so soľou a posolíme aj vodu, v ktorej ich varíme,
- kašu osolíme vtedy, keď začne mlieko vrieť,
- omáčky solíme až pred dokončení.
Soľ a koreniny slúžia na zlepšenie a zvýraznenie chuti jedál, na čo mnohí z nás zabúdajú, čo sa neskôr podpisuje na funkcii niektorých častí organizmu. Preto s dochucovaním jedál opatrne a aj v tomto prípade platí známe pravidlo
,,menej je niekedy viac".