NajRecept.sk Šaláty Zeleninové šaláty Pravý šopský šalát
Pravý šopský šalát
Recept Pravý šopský šalát
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Katka

Šopský šalát pochádza pravdepodobne z Bulharska. Niektoré pramene uvádzajú, že šopský šalát je produktom cestovného ruchu v Bulharsku v 70. rokoch 20. storočia. Vtedy štátna cestovná kancelária Balkantourist začala zabezpečovať jeho podávanie svojim zákazníkom v mnohých reštauráciách a hoteloch. Cieľom tohto kroku bolo ukázať dovolenkujúcim masám jedlo z typických ingrediencií dostupných na Balkáne. Šopský šalát si turisti čoskoro obľúbili. Keďže veľké percento dovolenkárov pochádzalo z bývalého Československa, šalát si získal veľkú popularitu aj u nás.

Katka    ·   1.4.2013

Pravý šopský šalát

Šopský šalát pochádza pravdepodobne z Bulharska. Niektoré pramene uvádzajú, že šopský šalát je produktom cestovného ruchu v Bulharsku v 70. rokoch 20. storočia. Vtedy štátna cestovná kancelária Balkantourist začala zabezpečovať jeho podávanie svojim zákazníkom v mnohých reštauráciách a hoteloch. Cieľom tohto kroku bolo ukázať dovolenkujúcim masám jedlo z typických ingrediencií dostupných na Balkáne. Šopský šalát si turisti čoskoro obľúbili. Keďže veľké percento dovolenkárov pochádzalo z bývalého Československa, šalát si získal veľkú popularitu aj u nás.

Suroviny
2 ks
šalátová uhorka
3 ks
paradajka
2 ks
čerstvá paprika
2 ks
na oleji opečená paprika
200 g
balkánsky syr
1 ks
cibuľa
olivový olej
voda
vínny ocot
čerstvá petržlenová vňať
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Očistené šalátové uhorky, paradajky a čerstvú papriku nakrájame na malé kocky.
  2. Cibuľu očistíme nakrájame na polkolieska a s trochou soli ju postláčame, aby pustila šťavu.
  3. Všetku čerstvú zeleninu dáme do väčšej misy.
  4. Na olivovom oleji  v celku opečieme celé papriky. Tieto papriky pred opečením očistíme od jadierok. Po upečení nakrájame na stredne hrubé pásiky a pridáme k čerstvej zelenine.
  5. Zálievka: Zmiešame spolu olivový olej, vínný ocot, soľ a čerstvú petržlenovú vňať Šalátu dodávajú kyslosť aj paradajky. So soľou tiež opatrne – cibuľa už bola raz osolená.
  6. Zálievku premiešame a zalejeme ňou zeleninu. Celé spolu premiešame.
  7. Syr pridávame nakoniec. Odporúčam ho nastrúhať na každú porciu zvlášť. Vyzerá to lepšie a syr sa nerozmočí.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár