1. Paradajky nakrájame na štvrťky a rozmixujeme v mixéri spolu s kápiou. Prepasírujeme cez hrubé sito aby sme sa zbavili semienok a šupiek. Rovnako rozmixujeme cibuľu na kašu a pridáme k šťave z paradajok a kápie do veľkého hrnca. 2. Varíme na miernom ohni za občasného miešania, kým zhustne a stratí cca tretinu z objemu. Trvá to asi 3-4 hodiny, neoplatí sa ponáhľať - aj kečup môže prihorieť. Hotová zmes by mala pripomínať hustú omáčku - bude obsahovať hrčky, ktoré však na konci rozmixujeme na hladkú pastu. 3. S octom zmiešame pripravený cesnak, čierne korenie, nové korenie, klinčeky, škoricu, a zelerové semeno a v malom hrnci necháme 30 minút rozpustiť korenia v octe. Polovicu z pripraveného octu nalejeme cez sitko na čaj do paradajkovej zmesi a premiešame. Pridáme cukor, horčicu, papriku a soľ. 4. tejto časti môžete zamestnať svojich ochutnávačov. Odporúčam ochutnávať vychladenú zmes - odoberieme malou lyžicou, pretože teplota mení vnímanie chutí, hlavne čo sa týka kyslosti. Podľa chuti môžete pridať ktorúkoľvek surovinu – cukor, soľ, aromatizovaný ocot. Trochu povaríme, pretože pridané ingrediencie môžu kečup jemne zriediť. Stále miešame, pretože hustý kečup môže ľahko prihorieť. 5. Opäť ochutnáme chladnú vzorku a upravíme podľa chuti. Kečup je už takmer hotový, avšak stále nie je hladký. Necháme ho trochu vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. 6. Prelejeme do fliaš 1 cm od vrchu a dáme sterilizovať do vriacej vody na 15 minút.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste