1.
Baklažány umyjeme a osušíme a odkrojíme z nich zelenú časť. Na plech dáme papier na pečenie a položíme celé baklažány.
2.
Rúru predhrejeme na 200°C.
3.
Dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 45 minút. Keď sú baklažány mäkké, sú hotové a vytiahneme ich z rúry. Necháme vychladnúť.
4.
Po vychladnutí rozrežeme šupku a vydlabeme dužinu lyžicou. Do dužiny pridáme pretlačený cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu. Osolíme a okoreníme.
5.
Ručným mixérom všetko dobre rozmixujeme kým nevznikne hladká nátierka. Nakoniec pridáme lístky bazalky, krátko zmixujeme, aby v nátierke ostali malé kúsky byliniek. Nátierku podľa chuti dosolíme a pridáme citrónovú šťavu. Chuťovo by mala byť mátierka jemne kyslá s chuťou baklažánu, preto citrónovú šťavu pridávame opatrne.
6.
Pripravenú nátierku vložíme do chladničky a po úplnom vychladnutí, podávame s čerstvým pečivom, alebo opečeným toastom.